Pregled bibliografske jedinice broj: 1151617
Konzervansi u hrani iz mora
Konzervansi u hrani iz mora, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1151617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzervansi u hrani iz mora
(PRESERVATIVES IN SEAFOOD)
Autori
Zalović, Patricia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
17
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
konzervansi, proizvodi ribarstva, očuvanje hrane, E-brojevi
(preservatives, seafood, food preservation, E-numbers)
Sažetak
Rast svjetske populacije i ubrzan način života potaknuli su čovječanstvo na razvoj novih otkrića u svijetu prehrambene industrije. Zemlja je više plavi nego zeleni planet zbog čega ne čudi da najveći dio hrane za konzumaciju dolazi iz mora. Nažalost sva hrana morskog porijekla u svježem obliku ima kratak rok trajanja i to na niskim temperaturama. Kroz rad su opisani načini konzumacije proizvoda ribarstva, kvarenje i očuvanje istih uporabom konzervansa. Prikazana je i podjela konzervansa u tri skupine: prirodne, životinjske i umjetne. U svakoj skupini je obrađeno po nekoliko primjera konzervansa koji se koriste za proizvode ribarstva i za svakog je ukratko naveden način primjene i svrha. Uporaba konzervansa ima određena ograničenja, a njihove dozvoljene količine regulirane su zakonskim aktima. U radu je predstavljen zakonodavni sustav Republike Hrvatske i Europske unije te podjela konzervansa prema E-brojevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije
Profili:
Renata Odžak
(mentor)