Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151617

Konzervansi u hrani iz mora


Zalović, Patricia
Konzervansi u hrani iz mora, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1151617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzervansi u hrani iz mora
(PRESERVATIVES IN SEAFOOD)

Autori
Zalović, Patricia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
17

Mentor
Odžak, Renata

Ključne riječi
konzervansi, proizvodi ribarstva, očuvanje hrane, E-brojevi
(preservatives, seafood, food preservation, E-numbers)

Sažetak
Rast svjetske populacije i ubrzan način života potaknuli su čovječanstvo na razvoj novih otkrića u svijetu prehrambene industrije. Zemlja je više plavi nego zeleni planet zbog čega ne čudi da najveći dio hrane za konzumaciju dolazi iz mora. Nažalost sva hrana morskog porijekla u svježem obliku ima kratak rok trajanja i to na niskim temperaturama. Kroz rad su opisani načini konzumacije proizvoda ribarstva, kvarenje i očuvanje istih uporabom konzervansa. Prikazana je i podjela konzervansa u tri skupine: prirodne, životinjske i umjetne. U svakoj skupini je obrađeno po nekoliko primjera konzervansa koji se koriste za proizvode ribarstva i za svakog je ukratko naveden način primjene i svrha. Uporaba konzervansa ima određena ograničenja, a njihove dozvoljene količine regulirane su zakonskim aktima. U radu je predstavljen zakonodavni sustav Republike Hrvatske i Europske unije te podjela konzervansa prema E-brojevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije

Profili:

Avatar Url Renata Odžak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zalović, Patricia
Konzervansi u hrani iz mora, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Zalović, P. (2021) 'Konzervansi u hrani iz mora', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zalovi\'{c}, Patricia}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {konzervansi, proizvodi ribarstva, o\v{c}uvanje hrane, E-brojevi}, title = {Konzervansi u hrani iz mora}, keyword = {konzervansi, proizvodi ribarstva, o\v{c}uvanje hrane, E-brojevi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zalovi\'{c}, Patricia}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {preservatives, seafood, food preservation, E-numbers}, title = {PRESERVATIVES IN SEAFOOD}, keyword = {preservatives, seafood, food preservation, E-numbers}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font