Pregled bibliografske jedinice broj: 1151525
Ekonomski aspekti proizvodnje, uvoza i izvoza svinja u Republici Hrvatskoj
Ekonomski aspekti proizvodnje, uvoza i izvoza svinja u Republici Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1151525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomski aspekti proizvodnje, uvoza i izvoza svinja
u Republici Hrvatskoj
(Economic aspects of pig production, import and
export in the Republic of Croatia)
Autori
Jasmin Idonea Yeoman
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
59
Mentor
Cvitković, Denis ; Pavlak, Marina
Ključne riječi
svinjogojstvo, proizvodnja, uvoz, izvoz, Hrvatska
(pig breeding, production, import, export, Croatia)
Sažetak
Ekonomski aspekti proizvodnje, uvoza i izvoza svinja u Republici Hrvatskoj Godine 2009. primijećen je porast broja svinja i krmača. Broj krmača smatra se osobito važan jer predstavlja osnovu svinjogojske proizvodnje. Te je god ine broj krmača narastao za 4% u odnosu na prethodnu godinu što predstavlja najveći porast u promatranom razdoblju. Na velikim farama najčešće se uzgajaju hibridi PIC i Tipigsa. Prednosti uzgoja hibrida su višestruke: životinje su identične, a to je pogotovo bitno na liniji klanja, jer su polovice iste težine, od rezani određeni komad i mesa teže isto i izgledaju isto, te je razvrstavanje ipakiranje mesa u velikoj proizvodnji brže i lakše. Na malim gospodarstvima i obiteljskim gospodarstvima još se uvijek drže plemenite pasmine i stare autohtone pasmine radi tradicije. Te pasmine nisu visoko produktivne jer daju puno manje prasad i po leglu nego hibrid ne pasmine. Bez obzira na zastupljenost pojedinih pasmina u uzgoju, i dalje je efikasnost svinjogojstva u Hrvatskoj manja nego u nekim zemljama Europe. Jedna krmača u Hrvatskoj prosječno godišnje oprasti 27 prasad i, dokje u razvijenijim svinjogojstvima Europe taj broj 32 prasadi po krmači godišnje. Autohtona pasmina Crna slavonska svmja je u razdoblju od deset godina ostvarila visoku populamost na manjim gospodarstvima i na velikim farmama. Ta pasmina ima viši udio masti nego hibridne pasmine, ali ima jako ukusno meso, što je čini proizvodno zanimljivom. Ned ostatak njenog uzgoja je spora i duga proizvod nja, a pred nost je prepoznatljivost kvalitete proizvoda. U razd bolju od 2008. do 2019. godine plodnosti krmača na velikim farmama zabilježi la je pozitivan trendu, što znaći da su odrežene pasmine i hibridi u selekcijkom programu povećale broj oprasene prasad i po leglu. Godine2008. u prosjeku je po leglu opraseno Il prasad i, a 2019. taj broj se povećao za 36% i iznosio prosječno 15 prasad i. U promatranom razdoblju zabilježen je porast broja grla isporučenih za tov za 14, 3% i porast broja grla isporučenih na klanje za 22, 6%. Trajanje tova u danima smanjeno je za oko 12 % (sa 120, 2 dana na 106 dana), dnevni 55 prirast porastao je za 32%, prosječna težina polovica za 14, 7%, a ud io mesa u polovicama za 16, 4%. Primijećena je znatna razlika u broju legala po krmači godišnje između velikih farmi (oko 2, 3 legla) i obiteljskih gospodarstava (oko 1, 5 legala). 56 U području uvoza i izvoza svinja, svinjskog mesa, mesnih prerađevina i masti, jasno se vidi daje u RH uvoz veći od izvoza. Samodostatnost RH u proizvodnji svinjskog mesa porasla je sa 33% 2016. godine na 49% 2019. godine. Ključne riječi: svinjogojstvo, porizvodnja, uvoz, izvoz, Hrvatska
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb