Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151339

Fenotipske i genske značajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa


Pažin, Valerij
Fenotipske i genske značajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa, 2021., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1151339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenotipske i genske značajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa
(Phenotypic and genetic characteristics of Yersinia enterocolitica isolated from pork production chain)

Autori
Pažin, Valerij

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.10

Godina
2021

Stranica
110

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
Yersinia enterocolitica, tonzile svinja, farma, svinjsko meso, biokemijske i genetske značajke, veterinarsko javno zdravstvo
(Yersinia enterocolitica, pig tonsils, farm, pork, biochemical and molecular characteristics, veterinary public health)

Sažetak
Yersinia enterocolitica je među vodećim bakterijskim uzročnicima zoonoza u Europskoj uniji, a meso svinja smatra se najvažnijim izvorom infekcije za ljude. Ciljevi ovog istraživanja su: I) utvrditi prevalenciju patogene Y. enterocolitica u tonzilama svinja na liniji klanja i mesu iz maloprodaje, II) biokemijski i molekularno karakterizirati i usporediti izolate Y. enterocolitica s obzirom na podrijetlo sojeva tj. farmu, klaonicu, meso i godinu prikupljanja izolata. Na liniji klanja uzorkovano je 234 tonzila svinja koje su potjecale s 26 farmi od čega su tri bile velike integrirane farme (N=69), deset srednjih farmi (N=130) i 13 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (N=35). Uzorkovano je i 128 uzoraka porcioniranog i mljevenog svinjskog mesa u maloprodaji. Izolacija je provedena primjenom PSB i ITC bujona, CIN i CHROMagaraᵀᴹ, a potvrda na MALDI-TOF MS i RT-PCR (ail gen). Sojevi (N=85) su biotipizirani, serotipizirani, podvrgnuti PFGE analizi i testiranju osjetljivosti na antibiotike. Biokemijske i molekularne značajke sojeva uspoređene su sa sojevima Y. enterocolitica iz 2014. godine (N=49). Ukupna prevalencija patogene Y. enterocolitica u tonzilama svinja iznosila je 43, 16 %. U tonzilama svinja s integriranih farmi utvrđena je prevalencija od 28, 99 %, srednjih farmi 51, 54 %, a obiteljskih gospodarstava 40, 00 %. Kategorija biosigurnosti integriranih i srednjih farmi nije utjecala na razlike u prevalenciji patogene Y. enterocolitica (P>0, 05), što nije bio slučaj za poljoprivredna gospodarstva (P<0, 05). Sve presumptivne kolonije s CHROMagaraᵀᴹ (pYV+) su potvrđene na MALDI-TOF MS kao Y. enterocolitica, a RT-PCR-om je detektiran gen patogenosti ail. U tonzilama svinja neovisno o tipu farme, klaonici i godini izolacije (2014. naspram 2018.-2019.) perzistira patogena Y. enterocolitica biotipa 4 serotipa O:3. Također je PFGE tipizacijom utvrđena visoka genetska podudarnost (80, 6 do 100 %) sojeva bioserotipa 4/O:3 što je pokazatelj njihove perzistentnosti u tonzilama svinja u Hrvatskoj. S druge strane, svi uzorci porcionirane i mljevene svinjetine bili su negativni na prisutnost patogene Y. enterocolitica. Statistički znakovito veći udio multirezistentnih sojeva patogene Y. enterocolitica zabilježen je u tonzilama svinja s integriranih farmi (P<0, 05) uz dominantnu otpornost na cefalotin i ampicilin, ali i nalidiksičnu kiselinu, kloramfenikol i streptomicin. Dobiveni rezultati ukazuju na perzistentnost patogene Y. enterocolitica bioserotipa 4/O:3 u tonzilama svinja iz različitih tipova farmi u Hrvatskoj, no rizik prijenosa kroz lanac svinjskog mesa je zanemariv. Po prvi puta je ovim radom potvrđena multirezistentnost Y. enterocolitica 4/O:3 u svinja koja je uvjetovana tehnologijom tova (velike integrirane farme) uz intrigantnu otpornost na pojedine klinički relevantne antibiotike u terapiji humane jersinioze. Ovo je prvo istraživanje karakterizacije Y. enterocolitica u lancu proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj i temelj za razvoj kontrolnog programa ove zoonoze koji još nije uspostavljen u Europi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerij Pažin (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pažin, Valerij
Fenotipske i genske značajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa, 2021., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Pažin, V. (2021) 'Fenotipske i genske značajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pa\v{z}in, Valerij}, year = {2021}, pages = {110}, keywords = {Yersinia enterocolitica, tonzile svinja, farma, svinjsko meso, biokemijske i genetske zna\v{c}ajke, veterinarsko javno zdravstvo}, title = {Fenotipske i genske zna\v{c}ajke izolata Yersinia enterocolitica izdvojenih u lancu proizvodnje svinjskoga mesa}, keyword = {Yersinia enterocolitica, tonzile svinja, farma, svinjsko meso, biokemijske i genetske zna\v{c}ajke, veterinarsko javno zdravstvo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pa\v{z}in, Valerij}, year = {2021}, pages = {110}, keywords = {Yersinia enterocolitica, pig tonsils, farm, pork, biochemical and molecular characteristics, veterinary public health}, title = {Phenotypic and genetic characteristics of Yersinia enterocolitica isolated from pork production chain}, keyword = {Yersinia enterocolitica, pig tonsils, farm, pork, biochemical and molecular characteristics, veterinary public health}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font