Pregled bibliografske jedinice broj: 1151119
Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)
Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa) // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 72-83 doi:10.31727/gzb.41.5.7 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1151119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)
(Organic fertilization technology of chokeberry (Aronia melanocarpa))
Autori
Gluhić, David
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 41
(2018);
72-83
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
aronija ; gnojidba ; ekološki uzgoj
(aronia, fertilization, organic farming)
Sažetak
U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj koji se bave uzgojem ove zanimljive voćne vrste. Iako nema službenih podataka o ukupnoj površini aronije u Hrvatskoj, prema podacima iz rada na terenu, može se govoriti o proizvodnji na oko 100 ha ukupno. Zbog dobre prilagodljivosti različitim agroekološkim uvjetima, većina nasada aronije u Hrvatskoj su u sustavu certificirane ekološke proizvodnje. Naime, zbog svojih nutritivnih vrijednosti, visokog sadržaja polifenola i snažne antioksidativne aktivnosti, plodovi i prerađevine plodova aronije (matični sok, sirup, čaj, pekmez i dr.) vrlo su traženi proizvodi na tržištu zdrave i ekološke hrane. Stoga je poznavanje tehnologije ekološke gnojidbe aronije vrlo važno u proizvodnji ove voćne vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)