Pregled bibliografske jedinice broj: 1150970
Pronalaženje dokaza o djelotvornosti probiotika u prevenciji alergijskih bolesti i preosjetljivosti na hranu u djece: "sustavni" pregled literature : diplomski rad
Pronalaženje dokaza o djelotvornosti probiotika u prevenciji alergijskih bolesti i preosjetljivosti na hranu u djece: "sustavni" pregled literature : diplomski rad, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet (Farmacija), Split
CROSBI ID: 1150970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pronalaženje dokaza o djelotvornosti probiotika u
prevenciji alergijskih bolesti i preosjetljivosti
na hranu u djece: "sustavni" pregled literature :
diplomski rad
(Finding the evidence about efficacy of probiotics
for the prevention of allergy and food hync-
sensivity in children: systematic review :
master's thesis)
Autori
Omrčen, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet (Farmacija)
Mjesto
Split
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
79
Mentor
Modun, Darko
Ključne riječi
alergije, preosjetljivosti na hranu, probiotici, djeca
(allergy, probiotics, food hypersensitivity, children)
Sažetak
Cilj istraživanja: Pronaći najbolje dostupne dokaze o učinkovitosti probiotika u prevenciji alergijskih bolesti i preosjetljivosti na hranu. Materijal i metode: Pronađen je, na stranici Cochrane knjižnice, sustavni pregled „Probiotics in infants for prevention of allergic disease and food hypersensitivity“ koji je bio okosnica daljnjeg istraživanja. Zatim su pretražene baze podataka MEDLINE (PubMed), CENTRAL i DARE u potrazi za novim randomiziranim kontoliranim studijama i sustavnim pregledima, a prema jednakim ulaznim i izlaznim kriterijima koji su navedeni u Cochrane sustavnom pregledu. Nakon pretraživanja literature napravljena je procjena kvalitete Cochrane sustavnog pregleda i novih pronađenih sustavnih pregleda pomoću R-AMSTAR ljestvice. Rezultati: Prema Cochrane sustavnom pregledu, koji je poslužio kao okosnica daljnjeg istraživanja, nije utvrđena značajna razlika među skupinama od ukupno 2080 djece u incidenciji alergijskih bolesti ; alergija na hranu, alergije na hranu potvrđene skin prick testom ili testom na specifični IgE, astme, alergijskog rinitisa, preosjetljivosti na proteine kravljeg mlijeka, alergije na proteine kravljeg mlijeka, i urtikarije. Međutim, meta-analiza pet studija je prijavila ishode za 1477 djece kod kojih je potvrđena značajna razlika u incidenciji ekcema među skupinama. Studije koje su koristile L. Rhamnosus pokazale su se najhomogeniziranijima u prijavljivanju dobrobitnih ishoda. Zatim su pretraživanjem literature pronađene četiri nove randomizirane kontrolirane studije koje su uključene u ovaj rad. Dvije demonstriraju da nije bilo razlike u incidenciji ijedne alergijske bolesti među skupinama dok dvije napominju da je uočena značajna redukcija u incidenciji ekcema kod djece koja su primala probiotike. Noviji sustavni pregledi pokazuju da se incidencija atopijskih bolesti i preosjetljivosti na hranu značajnije reducira jedino kada su probiotici bili primjenjeni prenatalno i postnatalno. Zaključak: Postoje naznake da bi probiotici mogli biti korisni u prevenciji ekcema i preosjetljivosti na hranu u djece ali da bi se donijeli čvrsti zaključci i određene preporuke potrebne su daljne randomizirane kontrolne studije sa optimalnim probiotiskim sojevima, doziranjem, tranjanjem intervencije i dugotrajnim praćenjem
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija