Pregled bibliografske jedinice broj: 1150403
Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata
Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 63-63 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1150403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi
Fucus virsoides i Cystoseira barbata
(Advanced extraction of polysaccharides from algae
Fucus virsoides and Cystoseira barbata)
Autori
Ana Dobrinčić ; Sandra Pedisić ; Zoran Zorić ; Zoran Herceg ; Verica Dragović-Uzelac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 63-63
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
polisaharidi, alge, ekstrakcija, fukoidan
(polysaccharides, algae, extraction, fucoidan)
Sažetak
Fukoidan, sulfatirani polisaharid smeđih algi pokazuje široki raspon bioloških aktivnosti koje ovise o njegovoj kemijskoj strukturi koja je usko povezana s primijenjenom tehnikom i parametrima ekstrakcije kao što su temperatura ili vrijeme. Konvencionalna metoda ekstrakcije polisaharida je dugotrajna te zahtjeva upotrebu visoke temperature zbog čega primjena naprednih metoda ekstrakcije predstavlja obećavajuću alternativu. Cilj ovog istraživanja bio je ekstrahirati polisaharide iz smeđih algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata primjenom 5 različitih tehnika ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija (CE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE), ubrzana ekstrakcija otapalima pri povišenom tlaku (PLE), ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), primjena hladne atmosferske plazme (NTP) pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima. Istražen je utjecaj navedenih tehnika na prinos polisaharida i parametre strukture polisaharida (udio fukoze, sulfatnih grupa i uronskih kiselina). Najviši prinos polisaharida za obje alge postignut je primjenom PLE, a najniži primjenom NTP te UAE. PLE rezultirala je najvećom koncentracije fukoze, UAE najvišom koncentracijom sulfatnih grupa i najnižom koncentracijom uronskih kiselina, a CE najvišom koncentracijom uronskih kiselina. Uz veće prinose u odnosu na konvencionalnu tehniku, primjenom PLE i MAE vrijeme ekstrakcije je skraćeno s 3 sata na 30 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Sandra Pedisić
(autor)
Zoran Zorić
(autor)
Zoran Herceg
(autor)
Ana Dobrinčić
(autor)