Pregled bibliografske jedinice broj: 1150309
Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije
Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2016. str. 198-199 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1150309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti
vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije
(Accuracy improvement of wine total acidity
determination by FTIR spectroscopy calibration
adjustment)
Autori
STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; Vladimira PETRIC, Ivana ; VOŠTINIĆ, Dunja ; Veronika KUBANOVIĆ
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
/ - , 2016, 198-199
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
FTIR spektroskopija, vino, ukupna kiselost, kemometrija
(FTIR spectroscopy, wine, total acidity, chemometrics)
Sažetak
Suvremena analitička tehnika, infracrvena spektroskopija s Fourierovom transformacijom (FTIR) donosi mnoge prednosti u analiziranju vina: uštedu vremena, jednostavno rukovanje, dobru preciznost i točnost za veliki broj ispitivanih parametara. Kao indirektnu kemometrijsku metodu treba ju oprezno primjenjivati uz kontinuiranu kontrolu kvalitete rezultata i prilagodbu kalibracije zbog poboljšanja točnosti nakon postupka standardizacije. Postupak standardizacije je neophodan jer se njime korigiraju razlike u optici instrumenta, kompenzira zanošenje instrumenta, uklanjaju varijacije u frekvenciji valova i normaliziraju spektralni uvjeti. Poželjno je da instrument bude izvan rutinske upotrebe što kraće vrijeme, pa je cilj ovoga rada bio pokazati kako se kalibracijski model i točnost ispitivanja za parametar ukupne kiselosti može provesti za samo nekoliko dana. Za prilagodbu nagiba i odsječka kalibracijskog pravca, FTIR je kalibriran s 36 uzorka vina poznatih vrijednosti ukupne kiselosti u rasponu od 4, 3 - 8, 6 g/L. Izračunati su deskriptivni statistički parametri, koeficjenti korelacije, te vrijednosti nagiba i odsječaka. Nova kalibracija ukupne kiselosti validirana je usporednom metodom s 41 uzorkom vina. Rezultati dobiveni FTIR metodom uspoređeni su s rezultatima referente metode prema OIV-u za definirano radno područje. Rezultati pokazuju visoku linearnu korelaciju (r = 0, 9935) što potvrđuje opravdanost prilagodbe kalibracije nakon provedene standardizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA