Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150290

Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice


Perković, Irena; Kovačević, Dragan; Zadravec, Manuela; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka; Škrivanko, Mario
Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice // Veterinarska stanica, 53 (2022), 3; 237-250 doi:10.46419/vs.53.3.10 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1150290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice
(Influence of locality on Slavonian sausage safety and quality)

Autori
Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Škrivanko, Mario

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53 (2022), 3; 237-250

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
plijesni ; mikotoksini ; slavonska kobasica ; PCR
(moulds ; mycotoxins ; Slavonian sausage ; PCR)

Sažetak
Slavonska kobasica je trajna kobasica koje se u seoskim domaćinstvima proizvodi tradicionalnom tehnologijom, pri čemu se tijekom zrenja na površini proizvoda mogu razviti plijesni. Cilj ovog rada bio je identificirati površinske plijesni i utvrditi njihov utjecaj na kvalitetu i sigurnost proizvoda, uključujući pojavnost mikotoksina okratoksina A (OTA) i aflatoksina B1 (AFB1) sa šest proizvodnih lokaliteta na području Slavonije. Pripremljeno je 18 uzoraka Slavonske kobasice analiziranih na kraju proizvodnog procesa, tj. nakon tri mjeseca proizvodnje. Ukupno je identificirano 8 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium (88, 89%). Osim 6 Penicillium vrsta, izolirana je po jedna vrste iz rodova Aspergillus (8, 33%) i Mucor (2, 78%). Identificirani su i mogući producenti OTA i AFB1, Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus, a određena je samo prisutnost OTA i to u koncentraciji od 5, 10 µg/kg.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Perković, Irena; Kovačević, Dragan; Zadravec, Manuela; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka; Škrivanko, Mario
Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice // Veterinarska stanica, 53 (2022), 3; 237-250 doi:10.46419/vs.53.3.10 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Perković, I., Kovačević, D., Zadravec, M., Lešić, T., Pleadin, J. & Škrivanko, M. (2022) Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice. Veterinarska stanica, 53 (3), 237-250 doi:10.46419/vs.53.3.10.
@article{article, author = {Perkovi\'{c}, Irena and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Zadravec, Manuela and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2022}, pages = {237-250}, DOI = {10.46419/vs.53.3.10}, keywords = {plijesni, mikotoksini, slavonska kobasica, PCR}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.53.3.10}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice}, keyword = {plijesni, mikotoksini, slavonska kobasica, PCR} }
@article{article, author = {Perkovi\'{c}, Irena and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Zadravec, Manuela and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2022}, pages = {237-250}, DOI = {10.46419/vs.53.3.10}, keywords = {moulds, mycotoxins, Slavonian sausage, PCR}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.53.3.10}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Influence of locality on Slavonian sausage safety and quality}, keyword = {moulds, mycotoxins, Slavonian sausage, PCR} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font