Pregled bibliografske jedinice broj: 1150166
Preferencija djece prema voću i povrću i povezanost s njihovim unosom
Preferencija djece prema voću i povrću i povezanost s njihovim unosom // Knjiga sažetaka Dana doktorata biotehničkog područja / Ivanković, Ante ; Beljo Lučić, Ružica ; Ćurić, Duška (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 145-146 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1150166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preferencija djece prema voću i povrću i povezanost
s njihovim unosom
(Children's fruit and vegetable preferences and the
relationship with their intake)
Autori
Ilić, Ana ; Bituh, Martina ; Rumbak, Ivana ; Brečić, Ružica ; Colić Barić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka Dana doktorata biotehničkog područja
/ Ivanković, Ante ; Beljo Lučić, Ružica ; Ćurić, Duška - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021, 145-146
ISBN
978-953-8276-24-8
Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
djeca ; konzumacija povrća ; konzumacija voća ; osnovnoškolska dob ; preferencija
(children ; fruit consumption ; preference ; primary school-age ; vegetable consumption)
Sažetak
Prema Bronfenbrennerovom modelu razvoja preferencija je jedna od biološki definiranih predispozicija ponašanja koja može utjecati na unos voća i povrća (ViP) u djece.1, 2, 3 Stoga ciljevi ovog istraživanja su procijeniti preferenciju djece prema ViP te povezanost s njihovim unosom. U istraživanju je sudjelovalo 594 djece (50, 2% djevojčica) u dobi od 7 do 8 godina iz 14 osnovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Preferencija djece prema voću (26 namirnica) i povrću (28 namirnica) procijenjena je upitnikom koji sadrži hedonističku skalu od 5 stupnjeva te mogućnost odgovora „Nikad nisam jeo/jela“ navedenu namirnicu.4 Unos ViP procijenjen je trodnevnim dnevnikom prehrane, a uključuje svo svježe, smrznuto i konzervirano ViP. Rezultati ukazuju da djeca u prosjeku imaju značajno (p<0, 001) veću preferenciju prema voću (ocjena 3, 96) nego prema povrću (ocjena 2, 79). Djeca imaju najveću preferenciju prema jabučastom voću, a od povrća prema lisnatom i stabljičastom povrću te mahunarkama. Najveći broj djece je navelo da od voća nije konzumiralo mango (43%), a od povrća korabu (66%). Nije utvrđena povezanost preferencije s unosom voća dok između preferencije i unosa povrća postoji slaba pozitivna povezanost (r=0, 169 ; p=0, 033). Zaključno, djeca imaju nižu preferenciju prema povrću te je više učenika navelo da nije konzumiralo neku od namirnica naspram voća. Međutim, dokazano je da veća preferencija prema povrću utječe na veći unos. Izvjesno je da osim preferencije i drugi aspekti razvoja ponašanja mogu utjecati na unos ViP, međutim potrebno je utvrditi u kojoj mjeri se očituje njihov utjecaj u odnosu na preferenciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-678024 - Strengthening European Food Chain Sustainability by Quality and Procurement Policy (Strength2Food) (Brečić, Ružica, EK - H2020-SFS-2015-2) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Rumbak
(autor)
Irena Colić-Barić
(autor)
Ružica Brečić
(autor)
Martina Bituh
(autor)
Ana Ilić
(autor)