Pregled bibliografske jedinice broj: 1149778
Nalaz citrinina u kukuruzu s hrvatskih obiteljskih gospodarstava tijekom petogodišnjeg razdoblja
Nalaz citrinina u kukuruzu s hrvatskih obiteljskih gospodarstava tijekom petogodišnjeg razdoblja // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 213-220 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1149778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz citrinina u kukuruzu s hrvatskih obiteljskih
gospodarstava tijekom petogodišnjeg razdoblja
(Finding of citrinin in maize from Croatian family farms over a five-year period)
Autori
Pleadin, Jelka ; Kudumija, Nina ; Lešić, Tina ; Frece, Jadranka ; Kmetič, Ivana ; Dergestin Bačun, Lidija ; Markov, Ksenija
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53
(2022), 2;
213-220
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
citrinin ; kontaminacija žitarica ; kukuruz ; najveća dopuštena količina ; zakonodavstvo
(citrinin ; grain contamination ; maize ; maximum limit ; legislation)
Sažetak
Mikotoksini učestalo kontaminiraju i hranu ljudi i hranu za životinje, ponajprije žitarice i proizvode na bazi žitarica. Citrinin je mikotoksin kojeg sintetiziraju pojedine plijesni iz roda Penicillium, Aspergillus i Monascus, među kojima ga najviše sintetizira P. citrinum. S obzirom na nedostatnost podataka o razinama citrinina u žitaricama, u okviru ovog istraživanja analizirane se njegove koncentracije u kukuruzu (n=158) s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj tijekom petogodišnjeg razdoblja (2017.-2021.). Tijekom petogodišnjeg razdoblja citrinin je detektiran u 25, 3 % uzoraka kukuruza prikupljenih na području cijele Hrvatske. Najveća prosječna koncentracija utvrđena je 2016. godine (162, 9±162, 0 μg/kg) te 2020. godine (154, 9±358, 8 μg/kg), a najveća koncentracija od 968, 6 μg/kg određena je u 2020. godini u uzorku kukuruza uzorkovanom na području južne regije Hrvatske. S obzirom na utvrđenu značajniju kontaminaciju pojedinih uzoraka, može se zaključiti o nužnosti sustavnog nadzora citrinina u hrani za ljude i u hrani za životinje, kao i definiranju najvećih dopuštenih količina ovog mikotoksina u okviru zakonodavstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Ivana Kmetič
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Tina Lešić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus