Pregled bibliografske jedinice broj: 1149407
Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije
Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1149407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije
(Finishing the forsythia flower for the purpose of obtaining essential oil and edible decorations)
Autori
Rustan, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
62
Mentor
Krička, Tajana
Neposredni voditelj
Grubor, Mateja
Ključne riječi
Forsythia spp., sušenje, eterično ulje, jestivo cvijeće
(Forsythia spp., drying, essential oil, edible flowers)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti promjene kvalitativnih svojstava cvjetova forzicije (Forsythia spp.) pod utjecajem različitih temperatura sušenja te odrediti količinu eteričnog ulja. Forzicija je široko rasprostranjena vrsta koja ima žute cvjetove te pripada porodici Oleaceae. U ovom diplomskom radu istraživanje je provedeno na svježim uzorcima forzicije koji su potom sušeni na temperaturama zraka od 40 ˚C, 50 ˚C i 60 ˚C. Dehidracijski postupak omogućuje cvijeću duži rok trajanja. Istraživanjem je utvrđeno da se povišenjem temperature sušenja ubrzavao gubitak vlage iz uzorka, rastao je udio pepela, vrijednost žute boje (b), kao i postotak masti. Zbog dobrog očuvanja boje nakon sušenja cvjetova te zbog utvrđenih mikro i makroelemenata, zaključuje se da se cvjetovi forzicije mogu koristiti kao jestiva dekoracija. Eterično ulje nije dobiveno vodenom destilacijom 353, 05 g svježih cvjetova forzicije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb