Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149303

Metabolički sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presječno istraživanje


Sorić, Tamara; Rumbak, Ivana; Mavar, Mladen
Metabolički sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presječno istraživanje // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 8-8 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1149303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metabolički sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presječno istraživanje
(Metabolic syndrome and dietary habits in hospitalized patients with schizophrenia: a cross- sectional study)

Autori
Sorić, Tamara ; Rumbak, Ivana ; Mavar, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam / - , 2019, 8-8

Skup
Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
shizofrenija ; metabolički sindrom ; prehrambene navike
(schizophrenia ; metabolic syndrome ; dietary habits)

Sažetak
U novije vrijeme metabolički sindrom (MetS) sve je češći zdravstveni problem te je stoga u fokusu znanstvenih istraživanja. Niz različitih čimbenika utječe na njegovu pojavnost pa stvarna prevalencija, kao i razlog veće učestalosti među osobama oboljelima od shizofrenije, u odnosu na opću populaciju, još nisu u potpunosti utvrđeni. Saznanja o razlikama u prehrambenim navikama osoba oboljelih od shizofrenije s i bez MetS-a su ograničena, iako se loše prehrambene navike mogu smatrati jednim od glavnih uzročnika MetS-a. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti prevalenciju MetS-a među hospitaliziranim osobama oboljelima od shizofrenije, provjeriti postoje li razlike u prehrambenim navikama ovisno o prisutnosti MetS-a te utvrditi korelacije između prehrambenih navika i komponenti MetS-a. Presječnim istraživanjem obuhvaćeno je 259 hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije, dobi 18-67 godina. Istraživanje je provedeno prikupljanjem relevantnih podataka putem modificiranog Dlugosch & Krieger Upitnika o općem zdravstvenom ponašanju te antropometrijskih mjerenja, analize uzoraka krvi, mjerenja krvnog tlaka i određivanja udjela masnog tkiva. Za određivanje prisutnosti MetS-a korišten je Joint Interim Statement dijagnostički kriterij. Dobiveni rezultati analizirani su metodama deskriptivne i inferencijalne statistike. Povezanost između prehrambenih navika i komponenti MetS-a ispitivala se korištenjem Spearmanovog koeficijenta korelacije. Ukupna prevalencija MetS-a bila je 47, 9%. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitanika s i bez MetS-a u pogledu ispitivanih socio-demografskih karakteristika i načina života. U pogledu prehrambenih navika, svakodnevni unos bijelog kruha zabilježen je u 80, 3% ispitanika, a negaziranih bezalkoholnih napitaka u njih 42, 8%. S druge strane, svega je 11, 6% ispitanika svakodnevno unosilo voće, 32, 0% povrće i 2, 3% kruh od cjelovitog zrna. Ribu je rijetko konzumiralo 81, 1% ispitanika, a njih čak 76, 1% navelo je da nikada ne konzumira orašaste plodove. Prehrambene navike ispitanika s i bez MetS-a nisu se značajno razlikovale, dok je učestalost unosa određenih namirnica značajno korelirala s pojedinim komponentama MetS-a u obje ispitivane skupine. U ispitanika s MetS-om utvrđena je značajna pozitivna korelacija između unosa niskomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda i HDL-kolesterola (r=0, 227 ; p=0, 035), crvenog mesa i sistoličkog krvnog tlaka (r=0, 193 ; p=0, 045), crvenog mesa i dijastoličkog krvnog tlaka (r=0, 188 ; p=0, 042) te polutvrdih sireva i opsega struka (r=0, 196 ; p=0, 029). Značajna pozitivna korelacija utvrđena je i između unosa grickalica i opsega struka (r=0, 173 ; p=0, 025) te slatkiša i triglicerida (r=0, 180 ; p=0, 015) u ispitanika bez MetS-a, dok je u istoj skupini unos kolača (r=-0, 252 ; p=0, 016), suhomesnatih proizvoda (r=-0, 188 ; p=0, 022) i tople čokolade/kakaa (r=-0, 270 ; p=0, 006) negativno korelirao s HDL- kolesterolom. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu ranog prepoznavanja osoba s povećanim rizikom za razvoj MetS-a te na važnost adekvatne nutritivne skrbi tijekom bolničkog liječenja osoba oboljelih od shizofrenije, a sve s ciljem smanjenja učestalosti MetS-a, poboljšanja prehrambenih navika, kao i poboljšanja ukupne kvalitete života. Potrebne su daljnje prospektivne studije kako bi se razjasnila veza između shizofrenije, prehrambenih navika i MetS-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Tamara Sorić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sorić, Tamara; Rumbak, Ivana; Mavar, Mladen
Metabolički sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presječno istraživanje // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 8-8 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sorić, T., Rumbak, I. & Mavar, M. (2019) Metabolički sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presječno istraživanje. U: Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam.
@article{article, author = {Sori\'{c}, Tamara and Rumbak, Ivana and Mavar, Mladen}, year = {2019}, pages = {8-8}, keywords = {shizofrenija, metaboli\v{c}ki sindrom, prehrambene navike}, title = {Metaboli\v{c}ki sindrom i prehrambene navike u hospitaliziranih osoba oboljelih od shizofrenije: presje\v{c}no istra\v{z}ivanje}, keyword = {shizofrenija, metaboli\v{c}ki sindrom, prehrambene navike}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sori\'{c}, Tamara and Rumbak, Ivana and Mavar, Mladen}, year = {2019}, pages = {8-8}, keywords = {schizophrenia, metabolic syndrome, dietary habits}, title = {Metabolic syndrome and dietary habits in hospitalized patients with schizophrenia: a cross- sectional study}, keyword = {schizophrenia, metabolic syndrome, dietary habits}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font