Pregled bibliografske jedinice broj: 1148846
Campylobacter spp. u koži vrata tovnih pilića
Campylobacter spp. u koži vrata tovnih pilića // Veterinarska stanica, 52 (2021), 3; 265-273 doi:10.46419/vs.52.3.11 (domaća recenzija, članak, ostalo)
CROSBI ID: 1148846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Campylobacter spp. u koži vrata tovnih pilića
(Campylobacter spp. in the skin of broiler neck)
Autori
Furmeg, Sanja ; Cvetnić, Željko ; Bukvić, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Mikulić, Marina ; Cvetnić, Marija ; Jaki Tkalec, Vesna
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 52
(2021), 3;
265-273
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Campylobacter spp., kože vratova tovnih pilića, kontaminacija, dobra higijenska praksa
(Campylobacter spp., skins of broiler necks, contamination, good hygiene practice)
Sažetak
Kampilobakterioza je zoonoza koja se na ljude prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a prouzroči ju bakterija iz roda Campylobacter. Kampilobakteri su sveprisutni mikroorganizmi te ih možemo naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, sirovom mlijeku i mliječnim prerađevinama, rjeđe u jajima te u kontaminiranoj vodi. Kampilobakterioza je učestalija ljeti jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja (lipanj, srpanj, kolovoz) 2020. godine u tri klaonice sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 28 (46, 67 %) uzoraka bilo je iznad granične vrijednosti (1000 cfu/g) prema Uredbi (EU) 2017/1495, u 21, 67 % određen je broj Campylobacter spp., ispod granične vrijednosti, a u 19 uzoraka je rezultat bio <100 cfu/g. Uzorci su obrađeni prema standardnom postupku određivanja broja kolonija Campylobacter spp. S obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od izuzetnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema s ciljem osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Provođenje biosigurnosnih mjera i praćenje prevalencije kampilobaktera nužni su u klaoničkim objektima kako bi se smanjila učestalost pojave ove zoonoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Jaki Tkalec
(autor)
Marija Cvetnić
(autor)
Marina Mikulić
(autor)
Željko Cvetnić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus