Pregled bibliografske jedinice broj: 1148558
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u
COVID-19 pandemiji
(A review of conceptual models of the effect of
vitamin D in the COVID-19 pandemic)
Autori
Marčec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
COVID-19 ; konceptualni modeli ; mediteranska prehrana ; SARS-CoV-2 ; vitamin D
(COVID-19 ; conceptual models ; Mediterranean diet ; SARS-CoV-2 ; vitamin D)
Sažetak
Krajem prosinca 2019. godine otkriven je novi SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Bolest se brzo proširila po cijelom svijetu te je u ožujku 2020. godine proglašena pandemija COVID- 19 koja traje i danas. Otkriveno je kako kod pacijenata s COVID-19 istovremeno postoji nedostatak vitamina D. Adekvatan status vitamina D povezan je sa jačanjem imunološkog sustava, smanjenjem dužine i težine trajanja bolesti COVID- 19 te boljim ishodom i oporavkom. Nutricionisti savjetuju kako je bitno da se tijekom pandemije konzumira više namirnica koje potencijalno imaju protuupalna i imunomodulacijska svojstva, a prehrana bogata takvim namirnicama je mediteranska prehrana. Posebno je naglasak na namirnicama koje su bogati izvor vitamina D. Kako bi ove znanstvene činjenice prikazali javnosti na jednostavan i razumljiv način te educirali sve dobne skupine ljudi, korišteni su konceptualni modeli. Njihova raznolikost i velika brojnost u tako kratkom vremenu, pokazuje kako su upravo konceptualni modeli važan čimbenik u edukaciji populacije i činjenice da se njima služi kako bi se održavalo zdravlje opće populacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)