Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148558

Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji


Marčec, Kristina
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1148558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji
(A review of conceptual models of the effect of vitamin D in the COVID-19 pandemic)

Autori
Marčec, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
37

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
COVID-19 ; konceptualni modeli ; mediteranska prehrana ; SARS-CoV-2 ; vitamin D
(COVID-19 ; conceptual models ; Mediterranean diet ; SARS-CoV-2 ; vitamin D)

Sažetak
Krajem prosinca 2019. godine otkriven je novi SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Bolest se brzo proširila po cijelom svijetu te je u ožujku 2020. godine proglašena pandemija COVID- 19 koja traje i danas. Otkriveno je kako kod pacijenata s COVID-19 istovremeno postoji nedostatak vitamina D. Adekvatan status vitamina D povezan je sa jačanjem imunološkog sustava, smanjenjem dužine i težine trajanja bolesti COVID- 19 te boljim ishodom i oporavkom. Nutricionisti savjetuju kako je bitno da se tijekom pandemije konzumira više namirnica koje potencijalno imaju protuupalna i imunomodulacijska svojstva, a prehrana bogata takvim namirnicama je mediteranska prehrana. Posebno je naglasak na namirnicama koje su bogati izvor vitamina D. Kako bi ove znanstvene činjenice prikazali javnosti na jednostavan i razumljiv način te educirali sve dobne skupine ljudi, korišteni su konceptualni modeli. Njihova raznolikost i velika brojnost u tako kratkom vremenu, pokazuje kako su upravo konceptualni modeli važan čimbenik u edukaciji populacije i činjenice da se njima služi kako bi se održavalo zdravlje opće populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr repozitorij.pbf.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marčec, Kristina
Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marčec, K. (2021) 'Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}ec, Kristina}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {COVID-19, konceptualni modeli, mediteranska prehrana, SARS-CoV-2, vitamin D}, title = {Pregled konceptualnih modela u\v{c}inka vitamina D u COVID-19 pandemiji}, keyword = {COVID-19, konceptualni modeli, mediteranska prehrana, SARS-CoV-2, vitamin D}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}ec, Kristina}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {COVID-19, conceptual models, Mediterranean diet, SARS-CoV-2, vitamin D}, title = {A review of conceptual models of the effect of vitamin D in the COVID-19 pandemic}, keyword = {COVID-19, conceptual models, Mediterranean diet, SARS-CoV-2, vitamin D}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font