Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148554

Utjecaj različitih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosača za imobilizaciju enzima


Begić, Ena
Utjecaj različitih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosača za imobilizaciju enzima, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1148554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosača za imobilizaciju enzima
(Effect of Different Buffer Systems on the Stability of Eggshells as Enzyme Immobilization Carriers)

Autori
Begić, Ena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Strelec, Ivica ; Velić, Natalija

Neposredni voditelj
Ostojčić, Marta

Ključne riječi
ljuska jaja ; kemijska stabilnost ; kemijska inertnost ; puferi ; otpuštanje kalcija
(eggshells ; chemical stability ; reaction conditions insolubility ; buffers ; calcium release)

Sažetak
Cilj je ovog diplomskog rada bio ispitati utjecaj tri različita puferska sustava, natrij fosfatnog, Tris-HCl i Britton-Robinsonova, pri tri različite pH vrijednosti (6, 7 i 8) tijekom 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 24 sata na kemijsku stabilnost i inertnost ljuske jaja kao potencijalnog nosača za imobilizaciju enzima. Otpuštanje kalcija iz ljuske jaja praćeno je kompleksometrijskom titracijom. Rezultati su pokazali da se ljuska jaja pokazuje nepogodnom kao nosač za imobilizaciju enzima sa stanovišta kemijske stabilnosti i inertnosti budući da dolazi do otapanja sastavnog kalci-jeva karbonata u sva tri puferska sustava. Pri tome se najnepovoljnijim pokazao Tris-HCl pufer čijim se djelo-vanjem tijekom 24 sata u otopinu otpustilo i do 4 % kalcija od ukupnog kalcija u kalcijevu karbonatu ljuske jaja. S druge strane, natrijev fosfatni pufer i Britton-Robinsonov pufer pokazali su podjednak učinak na otpuštanje kalcija iz kalcijeva karbonata ljuske jaja pri čemu je udio izdvojenog kalcija iz ljuske jaja tijekom 24 sata iznosio manje od 0, 2 %. Uz navedeno, ustanovljeno je da primjena pufera niže pH vrijednosti u načelu dovodi do veće količine otopljenog kalcijeva karbonata ljuske jaja. Shodno tome može se zaključiti da ljuska jaja ne predstavlja pogodan nosač za imobilizaciju enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Avatar Url Marta Ostojčić (mentor)

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Begić, Ena
Utjecaj različitih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosača za imobilizaciju enzima, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Begić, E. (2021) 'Utjecaj različitih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosača za imobilizaciju enzima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Ena}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {ljuska jaja, kemijska stabilnost, kemijska inertnost, puferi, otpu\v{s}tanje kalcija}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih puferskih sustava na stabilnost ljuske jaja kao nosa\v{c}a za imobilizaciju enzima}, keyword = {ljuska jaja, kemijska stabilnost, kemijska inertnost, puferi, otpu\v{s}tanje kalcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Ena}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {eggshells, chemical stability, reaction conditions insolubility, buffers, calcium release}, title = {Effect of Different Buffer Systems on the Stability of Eggshells as Enzyme Immobilization Carriers}, keyword = {eggshells, chemical stability, reaction conditions insolubility, buffers, calcium release}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font