Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148542

PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI


Kirin, Lucija
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1148542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI
(APPLICATION OF LINEAR OPTIMIZATION IN DIETOTHERAPY)

Autori
Kirin, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
44

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
LINDO ; računalno modeliranje ; dijetoterapija ; optimalna prehrana ; optimiranje
(LINDO ; computer modeling ; dietetics ; nutrition ; optimisation)

Sažetak
Optimiranje je proces traženja optimalnog rješenja postavljenog problema koje zadovoljava sva postavljena ograničenja. Primjenom optimiranja u dijetoterapiji – cilj je pronaći optimalnu ponudu koja odgovara određenoj dijeti. Pomoću programa LINDO provedeno je linearno optimiranje, s ciljem dobivanja jednog optimalnog rješenja, ovisno o funkciji cilja, koje će zadovoljiti energetske i nutritivne zahtjeve postavljenog modela. Prilikom optimiranja korištene su 21 varijable (7 doručaka, 7 ručkova i 7 večera), što dovodi do mogućih 343 kombinacija dnevnog menija, no uvođenjem ograničenja s obzirom na potrebe promatranog modela broj kombinacija se smanjuje. Ograničenja se odnose na unos energije (npr. restrikcijska dijeta), makronutrijente (proteini, ugljikohidrati i masti) te mikronutrijente (natrij, vitamin C i vitamin D). Funkcija cilja mijenjala se ovisno o potrebnoj dijetoterapiji, a ograničenja su ostala nepromijenjena. Kao rezultat optimiranja dobiveni su jednodnevni jelovnici s minimalnim i maksimalnim unosom promatranog nutrijenta. Iako je linearno optimiranje dobar alat u planiranju prehrane, provedena je dodatna analiza optimalnih ponuda budući da nutricionist procjenjuje prihvatljivost ponuđenog optimalnog jelovnika, koji mora biti u skladu s načelima raznolike prehrane, ali i preferencijama samog korisnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kirin, Lucija
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kirin, L. (2021) 'PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kirin, Lucija}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {LINDO, ra\v{c}unalno modeliranje, dijetoterapija, optimalna prehrana, optimiranje}, title = {PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U DIJETOTERAPIJI}, keyword = {LINDO, ra\v{c}unalno modeliranje, dijetoterapija, optimalna prehrana, optimiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kirin, Lucija}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {LINDO, computer modeling, dietetics, nutrition, optimisation}, title = {APPLICATION OF LINEAR OPTIMIZATION IN DIETOTHERAPY}, keyword = {LINDO, computer modeling, dietetics, nutrition, optimisation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font