Pregled bibliografske jedinice broj: 1148277
Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih patogena iz hrane
Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih patogena iz hrane, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih
patogena iz hrane
(Challenges of identification of live but non-growing
food pathogens)
Autori
Tušek, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
patogeni, VBNC, metode
(pathogens, VBNC, methods)
Sažetak
U ovome je radu opisano stanje određenih mikroorganizama koji su živi, no nisu uzgojivi (VBNC, viable but non-culturable). Također, opisan je problem nemogućnosti identificiranja ovakvih patogenih bakterija klasičnim metodama iz razloga što bakterije reagiraju na nepovoljne uvjete kao što su, primjerice, uvjeti tijekom prerade hrane. One se u takvim uvjetima mijenjaju u stanje u kojem ih je nemoguće identificirati, pa samim time predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. U radu se opisuju i metode za koje je istraženo da identificiraju patogene, s namjerom smanjivanja njihova prisutstva u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb