Pregled bibliografske jedinice broj: 1148275
Značajnost nalaza bakterije Vibrio spp. u hrani
Značajnost nalaza bakterije Vibrio spp. u hrani, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148275 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značajnost nalaza bakterije Vibrio spp. u hrani
(Significance of Vibrio spp. in food)
Autori
Patron, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
Vibrio spp, riba, riblji proizvodi
(Vibrio spp., fish, fish product)
Sažetak
Bakterije roda Vibrio spp. su sveprisutne patogene bakterije koje se nalaze u morskom okruženju, najčešće u slanim vodama za vrijeme toplijih temperatura. Uzročnici su brojnih teških zaraznih bolesti kod ljudi, ali i kod riba i morskih plodova. Ponajprije se zaraza javlja kod ljudi prilikom kozumacije gotovih jela, nedovoljno kuhanih jela ili unakrsnom kontaminacijom prilikom kuhanja. Vibrioza je bolest koja se javlja kod riba i morskih plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb