Pregled bibliografske jedinice broj: 1147546
Nutritivna kvaliteta ribe
Nutritivna kvaliteta ribe // Karakterizacija svojstava svježe morske ribe iz uzgoja / Zrnčić, Snježana (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2021. str. 61-72
CROSBI ID: 1147546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna kvaliteta ribe
(Nutritional quality of fish)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Karakterizacija svojstava svježe morske ribe iz uzgoja
Urednik/ci
Zrnčić, Snježana
Izdavač
Hrvatski veterinarski institut
Grad
Zagreb
Godina
2021
Raspon stranica
61-72
ISBN
953-6836-20-3
Ključne riječi
kvaliteta ; nutritivna svojstva ; uzgojena riba ; lubin ; komarča
(quality ; nutritional properties ; farmed fish ; sea bass ; sea bream)
Sažetak
Kemijski sastav ribe uvelike varira od vrste do vrste ovisno o dobi i spolu, okolišu i sezoni, a nađene su čak i varijacije u nutritivnom sastavu istodobno izlovljenih primjeraka iste vrste, dobi i spola. Individualne razlike u kemijskom sastavu mogu biti značajne i služe kao važan čimbenik procjene prosječne kvalitete različitih ribljih vrsta. Riba je jedini izvor bjelančevina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Dokazano je, međutim, da doprinos ribe ljudskoj prehrani nadilazi onaj visokokvalitetnih bjelančevina po kojima je tako dobro poznata. Osim bjelančevina, glavnu sastavnicu ribe i ribljih proizvoda čine lipidi koji predstavljaju izvanredan izvor vrijednih mikronutrijenata, vitamina i minerala. Zbog svojih nutritivnih svojstava riblje se meso smatra vrlo vrijednom prehrambenom namirnicom visoke nutritivne vrijednosti koju joj daju bjelančevine, lipidi i esencijalni mikronutrijenti sadržani u količinama koje imaju blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje. U ovom se priručniku govori o temeljnom nutritivnom sastavu, sastavu masnih kiselina te sadržaju minerala i vitamina u različitim vrstama ribe, uz nekoliko primjera rezultata analiza provedenih na uzorcima lubina i komarče kao komercijalno najvažnijih vrsta ribe iz uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija