Pregled bibliografske jedinice broj: 1147425
Pojavnost bakterija Salmonella spp. u pilećem mesu s područja istočne Hrvatske
Pojavnost bakterija Salmonella spp. u pilećem mesu s područja istočne Hrvatske // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).Osijek / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). (ur.).
Osijek, 2021. str. 107-107 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1147425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost bakterija Salmonella spp. u pilećem mesu s
područja istočne Hrvatske
(OCCURRENCE OF BACTERIA Salmonella spp. IN CHICKEN
MEAT IN EASTERN CROATIA)
Autori
Perković, Irena ; Krajina, Marija ; Vukičević, Mirta ; Škrivanko, Mario ; Krajina, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).Osijek
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). - Osijek, 2021, 107-107
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Salmonella spp., S. infantis, pileće meso, istočna Hrvatska
(Salmonella spp., S.infantis, chicken meat, eastern Croatia)
Sažetak
Bakterije roda Salmonella, uz Campylobacter, uzrokuju najčešće bakterijske infekcije koje se prenose hranom, a meso peradi je prepoznato kao njihov najčešći izvor zaraze kod ljudi. Budući je pileće meso jedno od najzastupljenijih vrsta mesa u svakodnevnoj ljudskoj prehrani, cilj ovog rada je bio utvrditi pojavnost bakterija roda Salmonella u navedoj vrsti mesa. Uzorkovanje je provedeno u razdoblju od 2016. do 2020. godine u okviru monitoringa hrane životinjskog podrijetla u mesnicama i klaonicama na području istočne Hrvatske. Ukupno je analizirano 837 uzoraka svježeg pilećeg mesa, a u 124 (14, 81 %) uzorka je ustanovljena prisutnost bakterija Salmonella. Serološkom tipizacijom u svim pozitivnim uzorcima je identificirana Salmonella ser. Infantis, koja je najviše bila izolirana u pilećem krilu, a najmanje u prsima
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb