Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147154

Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi


Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Špoljarić, Daniel; Popović, Maja
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Zbornik radova Veterinarski dani 2021 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 401-410 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1147154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
(Influence of addition of Agaricus bisporus in feed on chemical and fatty acid composition of lamb meat)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Špoljarić, Daniel ; Popović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2021 / Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2021, 401-410

Skup
Veterinarski dani 2021.

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
janjetina, plemenita pečurka, kakvoća mesa, Agaricus bisporus
(lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Špoljarić, Daniel; Popović, Maja
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Zbornik radova Veterinarski dani 2021 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 401-410 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Mikuš, T., Njari, B., Pleadin, J., Špoljarić, D. & Popović, M. (2021) Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova Veterinarski dani 2021.
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Popovi\'{c}, Maja}, editor = {Harapin, I.}, year = {2021}, pages = {401-410}, keywords = {janjetina, plemenita pe\v{c}urka, kakvo\'{c}a mesa, Agaricus bisporus}, title = {Utjecaj dodatka pripravka plemenite pe\v{c}urke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi}, keyword = {janjetina, plemenita pe\v{c}urka, kakvo\'{c}a mesa, Agaricus bisporus}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Popovi\'{c}, Maja}, editor = {Harapin, I.}, year = {2021}, pages = {401-410}, keywords = {lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus}, title = {Influence of addition of Agaricus bisporus in feed on chemical and fatty acid composition of lamb meat}, keyword = {lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font