Pregled bibliografske jedinice broj: 1147154
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Zbornik radova Veterinarski dani 2021 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 401-410 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1147154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u
hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa
janjadi
(Influence of addition of Agaricus bisporus in feed
on chemical and fatty acid composition of lamb
meat)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Špoljarić, Daniel ; Popović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2021
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2021, 401-410
Skup
Veterinarski dani 2021.
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
janjetina, plemenita pečurka, kakvoća mesa, Agaricus bisporus
(lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Cvrtila
(autor)
Maja Popović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Bela Njari
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)