Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147098

Određivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama


Anamaria Jovanović
Određivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1147098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama
(Determination of quality and safety of dietary supplements using separation techniques)

Autori
Anamaria Jovanović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
37

Mentor
Jozanović, Marija ; Matasović Brunislav

Ključne riječi
dodaci prehrani, separacijske metode, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti, plinska kromatografija, fluidna kromatografija pri super kritičnim uvjetima, elektroforeza
(dietary supplements, separation methods, high performance liquid chromatography, gas chromatography, supercritical fluid chromatography)

Sažetak
Dodaci prehrani izvor su hranjivih tvari poput vitamina, minerala i biljnih ekstrakata, te se koriste kao nadopuna prehrani ako se hranjive tvari nedovoljno unose putem hrane. Posljednjih godina trend proizvodnje i konzumacije dodataka prehrani raste te danas postoji širok asortiman proizvoda. Mnogi proizvodi osim obogaćivanja prehrane hranjivim tvarima navode i djelotvorne učinke poput smanjenja apetita, povećanja mišićne mase i slično. Da bi se postigli djelotvorni učinci osim dozvoljenih sastojaka dodacima prehrani dodaju se sintetski proizvedene tvari i farmaceutici koji su inače sastavni dio lijekova, to dovodi u pitanje kvalitetu i sigurnost dodataka prehrani, a time i potrebu za razvijanjem novih analitičkih metoda analize. U ovom radu opisane su i objašnjene separacijske metode koje se koriste za analizu dodataka prehrani. Opisani su principi analiza i primjena metoda kod analiza dodataka prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Brunislav Matasovic (mentor)

Avatar Url Marija Jozanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anamaria Jovanović
Određivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Anamaria Jovanović (2021) 'Određivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {dodaci prehrani, separacijske metode, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti, plinska kromatografija, fluidna kromatografija pri super kriti\v{c}nim uvjetima, elektroforeza}, title = {Odre\djivanje kvalitete i sigurnosti dodataka prehrani separacijskim tehnikama}, keyword = {dodaci prehrani, separacijske metode, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti, plinska kromatografija, fluidna kromatografija pri super kriti\v{c}nim uvjetima, elektroforeza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {dietary supplements, separation methods, high performance liquid chromatography, gas chromatography, supercritical fluid chromatography}, title = {Determination of quality and safety of dietary supplements using separation techniques}, keyword = {dietary supplements, separation methods, high performance liquid chromatography, gas chromatography, supercritical fluid chromatography}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font