Pregled bibliografske jedinice broj: 1147054
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana // Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 391-400 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1147054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području
Jadrana
(Quality of Sea bass and Sea bream farmed in the
Adriatic area)
Autori
Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Vulić, Ana ; Kudumija, Nina ; Oraić, Dražen ; Zupičić, Ivana Giovanna ; Zrnčić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
/ - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2021, 391-400
Skup
Veterinarski dani 2021.
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
lubin ; komarča ; uzgojena riba ; Jadransko more ; nutritivni sastav
(sea bass ; sea bream ; farmed fish ; Adriatic Sea ; nutritional composition)
Sažetak
Riblje meso ima dobro uravnotežen nutritivni sastav budući da sadrži bjelančevine, masti i esencijalne mikronutrijente u količinama koje imaju povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. U ovom istraživanju ispitivana je kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na dva lokaliteta na području Jadrana tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Primjenom validiranih analitičkih metoda u uzorcima ribe (n = 48) ispitivan je osnovni nutritivni sastav (voda, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, pepeo i masti, uključujući profil masnih kiselina) te količina minerala. Dobivene vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti, uključujući aterogeni i trombogeni indeks, omjer hipokolesterolemičnih i hiperkolesterolemičnih masnih kiselina i indeks kvalitete lipida u mesu uspoređivane su s zdravstvenim preporukama. Utvrđena je visoka nutritivna vrijednost uzgojenog lubina i komarče sa oba lokaliteta, s značajnijim variranjem udjela ukupne masti, a vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti udovoljavale su vrijednostima preporučenim od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Dražen Oraić (autor)
Snježana Zrnčić (autor)
Ana Vulić (autor)
Nina Kudumija (autor)
Jelka Pleadin (autor)
Greta Krešić (autor)
Tina Lešić (autor)