Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147054

Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana


Pleadin, Jelka; Krešić, Greta; Lešić, Tina; Vulić, Ana; Kudumija, Nina; Oraić, Dražen; Zupičić, Ivana Giovanna; Zrnčić, Snježana
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana // Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 391-400 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1147054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana
(Quality of Sea bass and Sea bream farmed in the Adriatic area)

Autori
Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Vulić, Ana ; Kudumija, Nina ; Oraić, Dražen ; Zupičić, Ivana Giovanna ; Zrnčić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. / - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2021, 391-400

Skup
Veterinarski dani 2021.

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
lubin ; komarča ; uzgojena riba ; Jadransko more ; nutritivni sastav
(sea bass ; sea bream ; farmed fish ; Adriatic Sea ; nutritional composition)

Sažetak
Riblje meso ima dobro uravnotežen nutritivni sastav budući da sadrži bjelančevine, masti i esencijalne mikronutrijente u količinama koje imaju povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. U ovom istraživanju ispitivana je kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na dva lokaliteta na području Jadrana tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Primjenom validiranih analitičkih metoda u uzorcima ribe (n = 48) ispitivan je osnovni nutritivni sastav (voda, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, pepeo i masti, uključujući profil masnih kiselina) te količina minerala. Dobivene vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti, uključujući aterogeni i trombogeni indeks, omjer hipokolesterolemičnih i hiperkolesterolemičnih masnih kiselina i indeks kvalitete lipida u mesu uspoređivane su s zdravstvenim preporukama. Utvrđena je visoka nutritivna vrijednost uzgojenog lubina i komarče sa oba lokaliteta, s značajnijim variranjem udjela ukupne masti, a vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti udovoljavale su vrijednostima preporučenim od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Krešić, Greta; Lešić, Tina; Vulić, Ana; Kudumija, Nina; Oraić, Dražen; Zupičić, Ivana Giovanna; Zrnčić, Snježana
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana // Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2021. str. 391-400 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pleadin, J., Krešić, G., Lešić, T., Vulić, A., Kudumija, N., Oraić, D., Zupičić, I. & Zrnčić, S. (2021) Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana. U: Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021..
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Vuli\'{c}, Ana and Kudumija, Nina and Orai\'{c}, Dra\v{z}en and Zupi\v{c}i\'{c}, Ivana Giovanna and Zrn\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2021}, pages = {391-400}, keywords = {lubin, komar\v{c}a, uzgojena riba, Jadransko more, nutritivni sastav}, title = {Kvaliteta lubina i komar\v{c}e uzgojenih na podru\v{c}ju Jadrana}, keyword = {lubin, komar\v{c}a, uzgojena riba, Jadransko more, nutritivni sastav}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Vuli\'{c}, Ana and Kudumija, Nina and Orai\'{c}, Dra\v{z}en and Zupi\v{c}i\'{c}, Ivana Giovanna and Zrn\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2021}, pages = {391-400}, keywords = {sea bass, sea bream, farmed fish, Adriatic Sea, nutritional composition}, title = {Quality of Sea bass and Sea bream farmed in the Adriatic area}, keyword = {sea bass, sea bream, farmed fish, Adriatic Sea, nutritional composition}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font