Pregled bibliografske jedinice broj: 1146980
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir // Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 363-370 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1146980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir
autohtone mljekarske kulture za Paški sir
(Potential of microencapsulation in cheese
production: selection of indigenous dairy culture
for Pag cheese)
Autori
Kiš, Marta ; Kazazić, Snježana ; Vinceković, Marko ; Dobranić, Vesna ; Oštarić, Fabijan ; Mikulec, Nataša ; Zdolec, Nevijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
/ - , 2021, 363-370
Skup
Veterinarski dani 2021.
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikroinkapsulacija ; mljekarska kultura ; Paški sir
(microencapsulation ; dairy culture ; Pag cheese)
Sažetak
Posljednjih nekoliko godina sve je veći interes za razvojem inovativnih tehnologija u prehrambenoj industriji kojima bi se unaprijedili proizvodni procesi te funkcionalna svojstva hrane. Mikroinkapsulacija je proces imobilizacije bioaktivne tvari unutar nosača pri čemu se stvaraju čestice različitih promjera - tzv. mikrosfere. Djelotvornost mikroinkapsuliranih tvari očituje se u boljoj stabilnosti i zaštiti aktivne tvari, njezinom otpuštanju u kontroliranim vremenskim intervalima te većoj bioraspoloživosti u proizvodu u odnosu na njihovu konvencionalnu primjenu. Projektom „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ (KK. 01.1.1.04.0058) nastoji se ekstrahirati sirilo iz sirišta sisajuće janjadi, odabrati autohtone sojeve bakterija mliječne kiseline iz lanca tradicionalne sirarske proizvodnje te ih primijeniti u mikroinkapsuliranom obliku u proizvodnji Paškog sira. Dosadašnja mikrobiološka istraživanja u projektu obuhvatila su izolaciju i determinaciju bakterija mliječne kiseline iz ovčjeg mlijeka i sira te ispitivanja dinamike njihovog preživljavanja i otpuštanja u alginatnim mikrosferama, a dio rezultata se prikazuje u ovom radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.04.0058 - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (SIR JE IN) (Mikulec, Nataša; Kazazić, Snježana; Zdolec, Nevijo, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Snježana Kazazić
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)
Marko Vinceković
(autor)
Marta Kiš
(autor)
Fabijan Oštarić
(autor)