Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146980

Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir


Kiš, Marta; Kazazić, Snježana; Vinceković, Marko; Dobranić, Vesna; Oštarić, Fabijan; Mikulec, Nataša; Zdolec, Nevijo
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir // Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 363-370 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1146980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir
(Potential of microencapsulation in cheese production: selection of indigenous dairy culture for Pag cheese)

Autori
Kiš, Marta ; Kazazić, Snježana ; Vinceković, Marko ; Dobranić, Vesna ; Oštarić, Fabijan ; Mikulec, Nataša ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. / - , 2021, 363-370

Skup
Veterinarski dani 2021.

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 26.09.2021. - 29.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mikroinkapsulacija ; mljekarska kultura ; Paški sir
(microencapsulation ; dairy culture ; Pag cheese)

Sažetak
Posljednjih nekoliko godina sve je veći interes za razvojem inovativnih tehnologija u prehrambenoj industriji kojima bi se unaprijedili proizvodni procesi te funkcionalna svojstva hrane. Mikroinkapsulacija je proces imobilizacije bioaktivne tvari unutar nosača pri čemu se stvaraju čestice različitih promjera - tzv. mikrosfere. Djelotvornost mikroinkapsuliranih tvari očituje se u boljoj stabilnosti i zaštiti aktivne tvari, njezinom otpuštanju u kontroliranim vremenskim intervalima te većoj bioraspoloživosti u proizvodu u odnosu na njihovu konvencionalnu primjenu. Projektom „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ (KK. 01.1.1.04.0058) nastoji se ekstrahirati sirilo iz sirišta sisajuće janjadi, odabrati autohtone sojeve bakterija mliječne kiseline iz lanca tradicionalne sirarske proizvodnje te ih primijeniti u mikroinkapsuliranom obliku u proizvodnji Paškog sira. Dosadašnja mikrobiološka istraživanja u projektu obuhvatila su izolaciju i determinaciju bakterija mliječne kiseline iz ovčjeg mlijeka i sira te ispitivanja dinamike njihovog preživljavanja i otpuštanja u alginatnim mikrosferama, a dio rezultata se prikazuje u ovom radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.04.0058 - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (SIR JE IN) (Mikulec, Nataša; Kazazić, Snježana; Zdolec, Nevijo, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Marta; Kazazić, Snježana; Vinceković, Marko; Dobranić, Vesna; Oštarić, Fabijan; Mikulec, Nataša; Zdolec, Nevijo
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir // Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 363-370 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kiš, M., Kazazić, S., Vinceković, M., Dobranić, V., Oštarić, F., Mikulec, N. & Zdolec, N. (2021) Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir. U: Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021..
@article{article, author = {Ki\v{s}, Marta and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Vincekovi\'{c}, Marko and Dobrani\'{c}, Vesna and O\v{s}tari\'{c}, Fabijan and Mikulec, Nata\v{s}a and Zdolec, Nevijo}, year = {2021}, pages = {363-370}, keywords = {mikroinkapsulacija, mljekarska kultura, Pa\v{s}ki sir}, title = {Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Pa\v{s}ki sir}, keyword = {mikroinkapsulacija, mljekarska kultura, Pa\v{s}ki sir}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Marta and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Vincekovi\'{c}, Marko and Dobrani\'{c}, Vesna and O\v{s}tari\'{c}, Fabijan and Mikulec, Nata\v{s}a and Zdolec, Nevijo}, year = {2021}, pages = {363-370}, keywords = {microencapsulation, dairy culture, Pag cheese}, title = {Potential of microencapsulation in cheese production: selection of indigenous dairy culture for Pag cheese}, keyword = {microencapsulation, dairy culture, Pag cheese}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font