Pregled bibliografske jedinice broj: 1146549
Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih biljnih napitaka na hrvatskom tržištu
Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih biljnih napitaka na hrvatskom tržištu, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1146549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih
biljnih napitaka na hrvatskom tržištu
(Nutritive composition and nutrition claims on plant-
based beverages on the Croatian market)
Autori
Biljana, Glavak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
53
Mentor
Majetić Germek, Valerija
Ključne riječi
biljni napitci ; deklaracija ; Nutri-Score ; prehrambene i zdravstvene tvrdnje ; hranjiva vrijednost ; obogaćivanje
(plant-based drinks ; food labels ; Nutri-Score ; nutritional and health claims ; nutritional value ; enrichment)
Sažetak
Biljni napitci proizvode se procesom vodene ekstrakcije iz različitih sirovina (žitarice, mahunarke, orašasti plodovi). Često se formuliraju dodatkom aditiva, vitamina i minerala. Istraživanje je provedeno s ciljem ispitivanja zastupljenosti biljnih napitaka na hrvatskom tržištu, uspoređivanja sastava, prosječne energetske i hranjive vrijednosti te učestalosti isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na temelju informacija prikazanih na deklaracijama proizvoda. Podatci s deklaracija proizvoda prikupljeni su u maloprodajnim trgovačkim centrima u Bjelovaru, Koprivnici i jednoj mrežnoj trgovini. Prikupljeno je 125 proizvoda koji su podijeljeni u pet skupina s obzirom na vrstu napitka (od zobi, soje, riže, badema, kokosa). Udio glavnog biljnog sastojka kretao se od prosječnih 3, 4% (napitci od badema) do 14, 3% (napitci od riže). Utvrđene su razlike u sastavu između pojedinih vrsta napitaka. Stabilizatori i zgušnjivači te emulgatori najzastupljeniji su aditivi u biljnim napitcima. Napitci od riže imaju statistički značajno veću prosječnu energetsku vrijednost, udio ugljikohidrata i šećera, a sojini napitci statistički značajno više masti i bjelančevina od ostalih vrsta napitaka. Prosječna Nutri-Score vrijednost svih biljnih napitaka iznosi -0, 02 (oznaka B). Prehrambene tvrdnje brojnije su i češće se navode na biljnim napitcima nego zdravstvene tvrdnje. Najučestalije su: „prirodno ne sadrži laktozu“, „bez dodanog šećera“ i “ prirodno ne sadrži gluten“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Rad je izrađen na Katedri za tehnologiju i
kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta
Sveučilišta u Rijeci.
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-tehnic-18-294 - Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama (Valić, Srećko) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Valerija Majetić Germek (mentor)