Pregled bibliografske jedinice broj: 1146280
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1146280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih
komponenti i metoda za određivanje
antioksidativnog potencijala u uzorcima meda
(Development of LC-QQQ method for analysis of
phenolic components and methods for determination
of antioxidant potential in honey samples)
Autori
Poljak, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
16.07
Godina
2021
Stranica
80
Mentor
Kalafatović, Daniela ; Saftić Martinović, Lara
Ključne riječi
Med ; fenoli ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ
(Honey ; phenols ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ)
Sažetak
Med je kompleksni prirodni proizvod koji se od davnina koristi zbog svog blagotvornog djelovanja na zdravlje ljudi. Sastav meda uvelike ovisi o botaničkom i geografskom porijeklu, klimatskim uvjetima te uvjetima skladištenja. Med je bogat fenolnim komponentama koje djeluju kao prirodni antioksidansi i posljednjih godina dobivaju posebnu pozornost zbog potencijalnog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Osim toga, fenolne komponente mogu biti korištene kao biomarkeri biljnog i geografskog porijekla meda. Iz tog razloga, glavni cilj ovog diplomskog rada je razviti spektrofotometrijske metode za analizu fenola i antioksidativne aktivnosti te metodu na bazi spektrometrije masa za apsolutnu kvantifikaciju individualnih fenola. Svaka metoda testirana je na 6 različitih uzoraka medova. Za ispitivanje antioksidativne aktivnosti, korištene su ABTS (2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazoline-6- sulfonska kiselina)) i DPPH (2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil) metode. Ispitana je korelacija između navedenih metoda i uočena je pozitivna korelacija (R2=0, 8643) između ukupnih fenola i ukupnih flavonoida (R2=0, 7630) i antioksidativne aktivnosti analizirane ABTS metodom. Uspješno je razvijena metoda ekstrakcije fenolnih komponenti iz meda koristeći ekstrakciju na čvrstoj fazi. Također je uspješno razvijena LC-QQQ metoda za apsolutnu kvantifikaciju 12 fenolnih komponenti u uzorcima medova te su metodom dodatka standarda prije ekstrakcijskog postupka minimalizirani efekt matriksa i gubitak dijela fenola radi odabranog ekstrakcijskog postupka. Razvijene metode pokazale su se djelotvorne bez obzira na vrstu meda te su pokazale značajan napredak u kvantitativnoj analizi fenola budući je smanjen negativan efekt komponenti na ionizaciju uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju