Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146280

Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda


Poljak, Sanja
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 1146280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda
(Development of LC-QQQ method for analysis of phenolic components and methods for determination of antioxidant potential in honey samples)

Autori
Poljak, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
16.07

Godina
2021

Stranica
80

Mentor
Kalafatović, Daniela ; Saftić Martinović, Lara

Ključne riječi
Med ; fenoli ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ
(Honey ; phenols ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ)

Sažetak
Med je kompleksni prirodni proizvod koji se od davnina koristi zbog svog blagotvornog djelovanja na zdravlje ljudi. Sastav meda uvelike ovisi o botaničkom i geografskom porijeklu, klimatskim uvjetima te uvjetima skladištenja. Med je bogat fenolnim komponentama koje djeluju kao prirodni antioksidansi i posljednjih godina dobivaju posebnu pozornost zbog potencijalnog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Osim toga, fenolne komponente mogu biti korištene kao biomarkeri biljnog i geografskog porijekla meda. Iz tog razloga, glavni cilj ovog diplomskog rada je razviti spektrofotometrijske metode za analizu fenola i antioksidativne aktivnosti te metodu na bazi spektrometrije masa za apsolutnu kvantifikaciju individualnih fenola. Svaka metoda testirana je na 6 različitih uzoraka medova. Za ispitivanje antioksidativne aktivnosti, korištene su ABTS (2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazoline-6- sulfonska kiselina)) i DPPH (2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil) metode. Ispitana je korelacija između navedenih metoda i uočena je pozitivna korelacija (R2=0, 8643) između ukupnih fenola i ukupnih flavonoida (R2=0, 7630) i antioksidativne aktivnosti analizirane ABTS metodom. Uspješno je razvijena metoda ekstrakcije fenolnih komponenti iz meda koristeći ekstrakciju na čvrstoj fazi. Također je uspješno razvijena LC-QQQ metoda za apsolutnu kvantifikaciju 12 fenolnih komponenti u uzorcima medova te su metodom dodatka standarda prije ekstrakcijskog postupka minimalizirani efekt matriksa i gubitak dijela fenola radi odabranog ekstrakcijskog postupka. Razvijene metode pokazale su se djelotvorne bez obzira na vrstu meda te su pokazale značajan napredak u kvantitativnoj analizi fenola budući je smanjen negativan efekt komponenti na ionizaciju uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Citiraj ovu publikaciju:

Poljak, Sanja
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Poljak, S. (2021) 'Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda', diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, Sanja}, year = {2021}, pages = {80}, keywords = {Med, fenoli, ABTS, DPPH, LC-QQQ}, title = {Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za odre\djivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda}, keyword = {Med, fenoli, ABTS, DPPH, LC-QQQ}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, Sanja}, year = {2021}, pages = {80}, keywords = {Honey, phenols, ABTS, DPPH, LC-QQQ}, title = {Development of LC-QQQ method for analysis of phenolic components and methods for determination of antioxidant potential in honey samples}, keyword = {Honey, phenols, ABTS, DPPH, LC-QQQ}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font