Pregled bibliografske jedinice broj: 1146165
Utjecaj težinskih razreda konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete
Utjecaj težinskih razreda konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete // Proceedings of 56th Croatian & 16th international symposium on agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunovič, Zvonko (ur.).
Osijek: Faculy of Agriobiotechnical Sciences Osijek, 2021. str. 635-639 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1146165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj težinskih razreda konzumnih jaja na
pokazatelje kvalitete
(Influence of table eggs' weight classes on quality
indicators)
Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica ; Radišić, Žarko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 56th Croatian & 16th international symposium on agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunovič, Zvonko - Osijek : Faculy of Agriobiotechnical Sciences Osijek, 2021, 635-639
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta jaja ; težinski razredi jaja ; DET 6500
(egg quality ; eggs weight classes ; DET 6500)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj težinskih razreda jaja na pokazatelje kvalitete. Istraživanje kvalitete jaja obavljeno je na ukupno 120 jaja, podrijetlom od kokoši Tetra SL držanih u obogaćenim kavezima i hranjenih komercijalnom krmnom smjesom za nesilice izbalansiranom na 17, 6 % proteina i 11, 84 MJ ME/kg hrane. Prikupljena jaja podijeljena su u 4 razreda prema masi S (˂53 g), M (53-63 g) L(63-73 g) i XL (˃73 g). Pokazatelji kvalitete jaja utvrđeni su uređajem Nobel Digital Egg Tester 6500, dok je pH vrijednost žumanjaka i bjelanjaka utvrđena pH metrom. Visina i dužina jaja određena je pomičnom mjerkom, masa osnovnih dijelova vagom, a vrijednosti su korištene za izračun indeksa oblika i udjela osnovnih dijelova u jajetu. U istraživanju je utvrđeno da razred jaja ima utjecaj na indeks oblika, masu jaja, visinu, širinu i indeks žumanjka, debljinu ljuske, pH bjelanjka i žumanjka, te udjele osnovnih dijelova (P˂0, 05), a nema utjecaja na visinu bjelanjka, HJ, boju žumanjka i čvrstoću ljuske (P˃0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek