Pregled bibliografske jedinice broj: 1146117
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 82-83 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1146117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih
sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske
(Physico-chemical properties of traditional pear
cultivars from the area of northwestern Croatia)
Autori
Vrtodušić, Rea ; Fruk, Goran ; Židovec, Vesna ; Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Mihaljević Žulj, Marin ; Skendrović Babojelić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
/ - , 2021, 82-83
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kakvoća ; kruška ; tradicionalne sorte ; genetska varijabilnost
(quality ; pear ; traditional varieties ; genetic variability)
Sažetak
Tradicionalne sorte kruške na području sjeverozapadne Hrvatske zastupljene su uglavnom kao pojedinačna stabla na okućnici, vrtovima, parkovima, uz ceste ili rubove šuma. Njihova stabla većinom su u razdoblju starenja ili odumiranja, a plodovi pojedinih sorti odlikuju se dobrom kakvoćom. Cilj istražavanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva 13 najzastupljenijih tradicionalnih sorti kruške na području sjverozapadne Hrvatske ('Badnjarka', 'Citronka', 'Dugačka', 'Dugodrška', 'Galonka', 'Kozolova', 'Krasanka', 'Rokovica', 'Stršljenka', 'Tepka', 'Zelena slatka', 'Zimka', 'Žutica') te izdvojiti potencijalne sorte za uzgoj. Nakon provedenih analiza (masa, visina i širina ploda, indeks oblika ploda, tvrdoća ploda, broj i masa zdravih sjemenki, udio topljive suhe tvari, udio kiselina, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH vrijednost), utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju u istraživanim svojstvima. Veličinom ploda te skladnim odnosom topljive suhe tvari i ukupnih kiselina istaknule su se sorte 'Krasanka' i 'Dugačka'. Sorta 'Tepka' istaknula se visokim sadržajem topljive suhe tvari što ju čini vrijednom sirovinom za proizvodnju rakije. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako tradicionalne sorte kruške predstavljaju potencijal za uzgoj i preradu, a važno ih je očuvati kao izvor genetske varijabilnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Fruk
(autor)
Vesna Židovec
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)