Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146117

Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske


Vrtodušić, Rea; Fruk, Goran; Židovec, Vesna; Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Mihaljević Žulj, Marin; Skendrović Babojelić, Martina
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 82-83 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1146117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske
(Physico-chemical properties of traditional pear cultivars from the area of northwestern Croatia)

Autori
Vrtodušić, Rea ; Fruk, Goran ; Židovec, Vesna ; Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Mihaljević Žulj, Marin ; Skendrović Babojelić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture / - , 2021, 82-83

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kakvoća ; kruška ; tradicionalne sorte ; genetska varijabilnost
(quality ; pear ; traditional varieties ; genetic variability)

Sažetak
Tradicionalne sorte kruške na području sjeverozapadne Hrvatske zastupljene su uglavnom kao pojedinačna stabla na okućnici, vrtovima, parkovima, uz ceste ili rubove šuma. Njihova stabla većinom su u razdoblju starenja ili odumiranja, a plodovi pojedinih sorti odlikuju se dobrom kakvoćom. Cilj istražavanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva 13 najzastupljenijih tradicionalnih sorti kruške na području sjverozapadne Hrvatske ('Badnjarka', 'Citronka', 'Dugačka', 'Dugodrška', 'Galonka', 'Kozolova', 'Krasanka', 'Rokovica', 'Stršljenka', 'Tepka', 'Zelena slatka', 'Zimka', 'Žutica') te izdvojiti potencijalne sorte za uzgoj. Nakon provedenih analiza (masa, visina i širina ploda, indeks oblika ploda, tvrdoća ploda, broj i masa zdravih sjemenki, udio topljive suhe tvari, udio kiselina, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH vrijednost), utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju u istraživanim svojstvima. Veličinom ploda te skladnim odnosom topljive suhe tvari i ukupnih kiselina istaknule su se sorte 'Krasanka' i 'Dugačka'. Sorta 'Tepka' istaknula se visokim sadržajem topljive suhe tvari što ju čini vrijednom sirovinom za proizvodnju rakije. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako tradicionalne sorte kruške predstavljaju potencijal za uzgoj i preradu, a važno ih je očuvati kao izvor genetske varijabilnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrtodušić, Rea; Fruk, Goran; Židovec, Vesna; Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Mihaljević Žulj, Marin; Skendrović Babojelić, Martina
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 82-83 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vrtodušić, R., Fruk, G., Židovec, V., Šic Žlabur, J., Voća, S., Mihaljević Žulj, M. & Skendrović Babojelić, M. (2021) Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kruške s područja sjeverozapadne Hrvatske. U: 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c}, Rea and Fruk, Goran and \v{Z}idovec, Vesna and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {82-83}, keywords = {kakvo\'{c}a, kru\v{s}ka, tradicionalne sorte, genetska varijabilnost}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti kru\v{s}ke s podru\v{c}ja sjeverozapadne Hrvatske}, keyword = {kakvo\'{c}a, kru\v{s}ka, tradicionalne sorte, genetska varijabilnost}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c}, Rea and Fruk, Goran and \v{Z}idovec, Vesna and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {82-83}, keywords = {quality, pear, traditional varieties, genetic variability}, title = {Physico-chemical properties of traditional pear cultivars from the area of northwestern Croatia}, keyword = {quality, pear, traditional varieties, genetic variability}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font