Pregled bibliografske jedinice broj: 1146110
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.)
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.) // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 744-748 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1146110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus
sinensis L.)
(Nutritional composition of different cultivars of
sweet orange (Citrus sinensis L.))
Autori
Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
/ - , 2021, 744-748
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Citrus sinensis L., sorta, kemijski sastav, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet
(cultivar, chemical composition, total phenolics, vitamin C, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva triju sorti slatke naranče: 'Skaggs Bonanza Navel', 'Parent Navel' i 'Tarocco'. Analizom nutritivnog sastava utvrđene su značajne statističke razlike u svim istraživanim svojstvima. Sorta 'Skaggs Bonanza Navel' istaknula se nutritivnim sastavom te su kod nje određene najveće vrijednosti suhe tvari (13, 32 %), topljive suhe tvari (11, 80 %), ukupnih fenola (187, 55 mg GAE/100 g sv.t.), flavonoida (107, 14 mg CTH/100 g sv.t.), neflavonoida (80, 29 mg GAE/100 g sv.t.) te antioksidacijskog kapaciteta (1, 63 mmol TE/L). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako na kvalitetu plodova, osim pedoklimatskih čimbenika, stupnja zrelosti te agrotehničkih i pomotehničkih mjera značajno utječu i genetske karakteristike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Anđelić
(autor)
Jasmina Alagić
(autor)
Jasmina Družić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Ante Agić
(autor)
Mirna Jurkovic
(autor)
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)