Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146110

Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.)


Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.) // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 744-748 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1146110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.)
(Nutritional composition of different cultivars of sweet orange (Citrus sinensis L.))

Autori
Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture / - , 2021, 744-748

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Citrus sinensis L., sorta, kemijski sastav, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet
(cultivar, chemical composition, total phenolics, vitamin C, antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva triju sorti slatke naranče: 'Skaggs Bonanza Navel', 'Parent Navel' i 'Tarocco'. Analizom nutritivnog sastava utvrđene su značajne statističke razlike u svim istraživanim svojstvima. Sorta 'Skaggs Bonanza Navel' istaknula se nutritivnim sastavom te su kod nje određene najveće vrijednosti suhe tvari (13, 32 %), topljive suhe tvari (11, 80 %), ukupnih fenola (187, 55 mg GAE/100 g sv.t.), flavonoida (107, 14 mg CTH/100 g sv.t.), neflavonoida (80, 29 mg GAE/100 g sv.t.) te antioksidacijskog kapaciteta (1, 63 mmol TE/L). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako na kvalitetu plodova, osim pedoklimatskih čimbenika, stupnja zrelosti te agrotehničkih i pomotehničkih mjera značajno utječu i genetske karakteristike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.) // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 744-748 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante (2021) Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.). U: 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture.
@article{article, year = {2021}, pages = {744-748}, keywords = {Citrus sinensis L., sorta, kemijski sastav, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet}, title = {Kemijski sastav ploda sorti slatke naran\v{c}e (Citrus sinensis L.)}, keyword = {Citrus sinensis L., sorta, kemijski sastav, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2021}, pages = {744-748}, keywords = {cultivar, chemical composition, total phenolics, vitamin C, antioxidant capacity}, title = {Nutritional composition of different cultivars of sweet orange (Citrus sinensis L.)}, keyword = {cultivar, chemical composition, total phenolics, vitamin C, antioxidant capacity}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font