Pregled bibliografske jedinice broj: 1146102
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1146102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß-
karotena u soku klementine
(Effect of ultrasound treatment on ß-carotene
content in clementine juice)
Autori
Šic Žlabur, Jana, Galić, Ante, Dragobratović, Marija, Skendrović Babojelić, Martina, Voća, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
/ - , 2021, 729-733
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vrijeme obrade, ultrazvuk visokog intenziteta, klementina, karotenoidi, ultrazvučna kupelj
(processing time, high intensity ultrasound, clementine, carotenoids, ultrasonic bath)
Sažetak
Razvojem prehrambene tehnologije sve više se počinju implementirati moderni postupci i tretmani procesiranja proizvoda. Naime, moderne tehnike, poput ultrazvučno potpomognutog tretmana pripadaju u neinvazivne metode, čija se glavna prednost očituje u skraćivanju trajanja procesa i očuvanju nutritivne kvalitete gotovog proizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj ultrazvučnog tretmana, kao i različitog vremenskog perioda obrade ultrazvukom na sadržaj β-karotena u soku klementine. Ultrazvučni tretman značajno je pozitivno utjecao na sadržaj β-karotena prilikom čega je čak 81 % veći sadržaj utvrđen u ultrazvučno tretiranim uzorcima sokova klementine u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Od istraživanih vremenskih perioda obrade, ultrazvučnim tretmanom od 15 minuta dobivene su najveće vrijednosti β-karotena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Marija Abramić
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Ante Agić
(autor)