Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146102

Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine


Šic Žlabur, Jana, Galić, Ante, Dragobratović, Marija, Skendrović Babojelić, Martina, Voća, Sandra
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1146102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine
(Effect of ultrasound treatment on ß-carotene content in clementine juice)

Autori
Šic Žlabur, Jana, Galić, Ante, Dragobratović, Marija, Skendrović Babojelić, Martina, Voća, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture / - , 2021, 729-733

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vrijeme obrade, ultrazvuk visokog intenziteta, klementina, karotenoidi, ultrazvučna kupelj
(processing time, high intensity ultrasound, clementine, carotenoids, ultrasonic bath)

Sažetak
Razvojem prehrambene tehnologije sve više se počinju implementirati moderni postupci i tretmani procesiranja proizvoda. Naime, moderne tehnike, poput ultrazvučno potpomognutog tretmana pripadaju u neinvazivne metode, čija se glavna prednost očituje u skraćivanju trajanja procesa i očuvanju nutritivne kvalitete gotovog proizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj ultrazvučnog tretmana, kao i različitog vremenskog perioda obrade ultrazvukom na sadržaj β-karotena u soku klementine. Ultrazvučni tretman značajno je pozitivno utjecao na sadržaj β-karotena prilikom čega je čak 81 % veći sadržaj utvrđen u ultrazvučno tretiranim uzorcima sokova klementine u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Od istraživanih vremenskih perioda obrade, ultrazvučnim tretmanom od 15 minuta dobivene su najveće vrijednosti β-karotena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana, Galić, Ante, Dragobratović, Marija, Skendrović Babojelić, Martina, Voća, Sandra
Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, Jana, Galić, Ante, Dragobratović, Marija, Skendrović Babojelić, Martina, Voća, Sandra (2021) Učinak ultrazvučnog tretmana na sadržaj ß- karotena u soku klementine. U: 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture.
@article{article, year = {2021}, pages = {729-733}, keywords = {vrijeme obrade, ultrazvuk visokog intenziteta, klementina, karotenoidi, ultrazvu\v{c}na kupelj}, title = {U\v{c}inak ultrazvu\v{c}nog tretmana na sadr\v{z}aj ß- karotena u soku klementine}, keyword = {vrijeme obrade, ultrazvuk visokog intenziteta, klementina, karotenoidi, ultrazvu\v{c}na kupelj}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2021}, pages = {729-733}, keywords = {processing time, high intensity ultrasound, clementine, carotenoids, ultrasonic bath}, title = {Effect of ultrasound treatment on ß-carotene content in clementine juice}, keyword = {processing time, high intensity ultrasound, clementine, carotenoids, ultrasonic bath}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font