Pregled bibliografske jedinice broj: 1145628
Mikroinkapsulacija bioaktivnih spojeva kadulje (Salvia officinalis L.)
Mikroinkapsulacija bioaktivnih spojeva kadulje (Salvia officinalis L.) // 56. HRVATSKI I 16. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Rožman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2021. str. 159-160 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1145628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroinkapsulacija bioaktivnih spojeva kadulje
(Salvia officinalis L.)
(Microencapsulation of bioactive compounds from sage
(Salvia officinalis L.))
Autori
Nutrizio, Marinela ; Jurić, Slaven ; Jambrak Režek, Anet ; Vinceković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
56. HRVATSKI I 16. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
/ Rožman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2021, 159-160
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kadulja, inkapsulacija, bioaktivni spojevi, ekstrakcija, mikrosfere
(sage, encapsulation, bioactive compounds, extraction, microcapsules)
Sažetak
Kadulja (Salvia officinalis L.) je ljekovita biljka iz Mediteranskog podneblja čiji se ljekoviti učinci mogu povezati s prirodno prisutnim bioaktivnim spojevima koji imaju snažna antioksidativna, antibakterijska, protuupalna i antikancerogena svojstva. Obzirom na to da je bioraspoloživost takvih spojeva često ograničena, istražuju se tehnologije kojima će se bioaktivni spojevi moći dulje očuvati. Jedan od načina prevođenja biljnih ekstrakata u stabilniju formu je inkapsulacija koja omogućava očuvanje i kontrolirano otpuštanje aktivne tvari obložene omotačem od hidrokoloida. Cilj ovog rada bio je ekstrahirati bioaktivne komponente iz lista kadulje i provesti stabilizaciju dobivenih ekstrakata mikroinkapsulacijom s alginatnim omotačem. Rezultati su pokazali da dobivene mikrosfere imaju visoku učinkovitost inkapsulacije ukupnih polifenola (88, 44 %) s brzim oslobađanjem (2-4 min) u vodi i soku od jabuke. U odnosu na mokre, osušene mikrosfere sporije otpuštaju bioaktivne komponente (nakon 120 min otpuštanje je i dalje prisutno). Brzo oslobađanje polifenola predstavlja funkcionalne napitke kao povoljan medij za mokre mikrosfere jer ih potrošači konzumiraju neposredno nakon pripreme, dok su suhe prikladne za upotrebu u prehrambenim proizvodima koji se ne konzumiraju neposredno nakon priprave ili u kozmetičkim proizvodima. Ovi podaci predstavljaju veliki potencijal inkapsulacije ekstrakta kadulje i njegove široke primjene u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(autor)
Marko Vinceković
(autor)
Slaven Jurić
(autor)
Marinela Nutrizio
(autor)