Pregled bibliografske jedinice broj: 1145622
Važnost makro elemenata u proizvodnji funkcionalne hrane
Važnost makro elemenata u proizvodnji funkcionalne hrane, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1145622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost makro elemenata u proizvodnji funkcionalne
hrane
(The importance of macro elements in the production
of functional food)
Autori
Mezić, Maj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Vinceković, Marko
Neposredni voditelj
Jurić, Slaven
Ključne riječi
funkcionalna hrana, makro elementi, metabolizam, sekundarni biljni metaboliti
(functional foods, macro elements, metabolism, secondary plant metabolites)
Sažetak
Usporedno s povećanjem svjetske populacije povećava se i potražnja za kvalitetnijom i funkcionalnom hranom. Cilj rada je definirati pojam funkcionalne hrane te ukazati na važnost makro elemenata u uzgoju bilja, te njihov utjecaj na proizvodnju sekundarnih metabolita. Za normalan rast i razvoj biljke, je potrebno devet makro elemenata.. Nedostatak pojedinih makro elemenata uzrokuje značajne promjene i poremećaje u metabolizmu biljke, te njezinoj kvaliteti Poznavanjem utjecaja makro elemenata na biljku moguće je provesti ciljanu gnojidbu sa svrhom postizanja proizvodnje kvalitetnije i funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb