Pregled bibliografske jedinice broj: 1145441
Utjecaj pandemije COVID-19 na tržište hrane
Utjecaj pandemije COVID-19 na tržište hrane // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2021. str. 252-257 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1145441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pandemije COVID-19 na tržište hrane
(Impact of the COVID-19 pandemic on the food market)
Autori
Lončarić, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2021, 252-257
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tržište hrane ; COVID-19 ; indeks cijena hrane ; otkup ; Republika Hrvatska
(food market ; COVID-19 ; food price index ; purchase ; Republic of Croatia)
Sažetak
Cilj rada je doprinijeti znanju o utjecaju pandemije koronavirusa na ponašanje i promjene na tržište hrane te procijeniti razinu otpornosti poljoprivredno-prehrambenog sektora na pandemiju koronavirusa, analizirajući njezin učinak na cijene roba i usredotočujući se na lanac opskrbe i vrijednosti. Rad predstavlja pregled literaturnih podataka vezan za temu utjecaja pandemije koronavirusa na tržište hrane, odnosno prehrambeni lanac. Promatrajući kretanje FAO indeksa cijena hrane (ICH) od 2015. do 2020. godine, može se konstatirati da prosječni ICH u prosjeku blago raste u 2020. (5, 3 %) u usporedbi s 2015. godinom. Kod svih robnih grupa manje-više primijećene su oscilacije, a porast indeksa cijena odnosi se na mliječne prizvode, biljna ulja i žitarice, dok je kod mesa i šećera zamijećen pad. Ako pobliže analiziramo kretanje ICH i grupa roba u razdoblju od ožujka 2020. do ožujka 2021. može se konstatirati porast prosječnog ICH i svih pojedinačnih grupa proizvoda. Porast je najznačajniji kod biljnih ulja i šećera. Promet otkupljenih i prodanih poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj od 2018. do 2020. godine lagano je porastao u 2020. u odnosu na prethodnu, nepandemijsku godinu. Za razliku od drugih sektora, prehrambeni sektor, kao dio nacionalne kritične infrastrukture, ostao je operativan u cijelom opskrbnom lancu za vrijeme pandemije. Pošto ova kriza vjerojatno neće ostati jednokratna, daljnji istraživački napori trebaju se usmjeriti na promišljanje njegovih dugoročnih utjecaja, poput negativnih posljedica na sigurnost radnih mjesta, opskrbne lance i globalizaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ružica Lončarić
(autor)