Pregled bibliografske jedinice broj: 1145349
Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu
Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1145349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i
zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima
obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu
(Analysis of nutritive composition, nutrition
and health claims on protein-enriched dairy
products on the Croatian market)
Autori
Iva Pastor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
50
Mentor
Majetić Germek, Valerija
Ključne riječi
mliječni proizvodi, mliječne bjelančevine, Nutri-Score, nutritivni sastav, prehrambene i zdravstvene tvrdnje, deklaracija
(dairy products, milk proteins, Nutri-Score, nutritive composition, nutrition and health claims, nutritional label)
Sažetak
Mliječni proizvodi obogaćeni bjelančevinama su u sve većem broju dostupni na tržištu. S ciljem utvrđivanja raznolikosti nutritivnog sastava te učestalosti isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu provedeno je prikupljanje podataka s deklaracija mliječnih proizvoda iz maloprodajnih trgovina s područja grada Pule. U istraživanje su uključeni svi proizvodi s istaknutom tvrdnjom da je proizvod izvor ili bogat bjelančevinama ili je istaknuta riječ ''protein/bjelančevina'' u glavnom vidnom polju ili u nazivu proizvoda. Prikupljena su ukupno 84 mliječna proizvoda koja su razvrstana u tri skupine: a) mliječni napitci ; b) ugušćeni jogurti, svježi sirevi i pripravci ; c) mliječni deserti. Bjelančevine su u najvećoj mjeri u popisu sastojaka navedene riječju „mliječne bjelančevine“. Mliječni proizvodi bogati bjelančevinama uglavnom su zaslađeni sladilima (50% proizvoda) ili su bez dodanog šećera (27% proizvoda), a stabilizatori, zgušnjivači i emulgatori su najzastupljeniji aditivi. Mliječni deserti statistički se značajno razlikuju od mliječnih napitaka i proizvoda iz skupine ugušćeni jogurti, svježi sirevi i pripravci s obzirom na energetsku vrijednost i prosječne hranjive vrijednosti. Mliječni deserti imaju statistički značajno veće prosječne vrijednosti energije (133, 3 kcal/100 g), udio ukupnih masti (5, 5 g/100 g), zasićenih masti (3, 6 g/100 g), ugljikohidrata (15, 5 g/100 g) te Nutri-Score vrijednost (1, 3 – što odgovara oznaci B) od druge dvije skupine proizvoda. Prehrambene tvrdnje češće se ističu od zdravstvenih, a najzastupljenije su: „bogato bjelančevinama“ (90% proizvoda), „nizak udio masti“ (39% proizvoda), „bez masti“ (37% proizvoda) i „bez laktoze“ (30% proizvoda).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Rad je izrađen na Katedri za tehnologiju i
kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta
Sveučilišta u Rijeci.