Pregled bibliografske jedinice broj: 1145126
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 263-264 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1145126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica),
polumasne (crna slavonska svinja) i mesne
(landras) pasmine
(Yield and meat quality of fat pigs (Mangalitsa),
semi-fat (Black Slavonian Pig) and meaty
(Landrace) breeds)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Škrivanko, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma
/ Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 263-264
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta mesa ; mangulica ; crna slavonska svinja ; landras
(meat quality ; Mangalitsa ; Black Slavonian Pig ; Landrace)
Sažetak
Istraživan je prinos i kvaliteta mesa svinja mangulice (masni tip), crne slavonske (polumasni tip) i landrasa (mesni tip), približno istih tjelesnih masa (105 kg) i iz istih uvjeta tova. Mangulica i crna slavonska svinja imale su manju mesnatost polovica (37, 5 % odnosno 45, 5 %) nego li landras (56, 49 %). Meso mangulice i crne slavonske svinje imalo je normalne vrijednosti pH24 (5, 70 i 5, 81), kao i meso landrasa (5, 86), ali bolju sposobnost vezanja vode (4, 00 cm2 i 4, 34 cm2), intenzivniju crvenu boju a* (12, 00 i 17, 30), veći sadržaj masti (8, 00 % i 6, 97 %), te manje vode (70, 64 % i 67, 78 %) nego li meso landrasa (6, 99 cm2, a* = 10, 50, 1, 71 %, 73, 10 %). Bolja senzorna svojstva (boja, mramoriranost, čvrstoća, sočnost, miris i okus) također je imalo meso mangulice i crne slavonske svinje u odnosu na meso landrasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mario Škrivanko
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Danijela Samac
(autor)