Pregled bibliografske jedinice broj: 1144564
Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce
Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce // Dan doktorata biotehničkog područja 2021. / Ivanković, A ; Lučić Beljo, Ružica ; Ćurić, Duška (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 112-114 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1144564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na
koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce
(Identification of genetic variation affecting milk
coagulation properties in Pag sheep)
Autori
Oštarić, Fabijan ; Čurik, Ino ; Mikulec, Nataša ; Bittante Giovanni ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Brajković, Vladimir ; Ferenčaković, Maja ; Držaić, Ivana ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
/ Ivanković, A ; Lučić Beljo, Ružica ; Ćurić, Duška - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021, 112-114
ISBN
978-953-8276-24-8
Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
Paški sir ; paška ovca ; genetske varijacije ; koagulacijska svojstva ; selekcijski kriteriji
(Pag sheep ; genetic variation ; coagulation properties ; selection criteria)
Sažetak
Mlijeko paške ovce u cijelosti se prerađuje u Paški sir, zbog čega je potrebno razmotriti nadogradnju postojećih selekcijskih kriterija s genetskim karakteristikama koje direktno utječu na koagulacijska svojstva mlijeka, a indirektno na proizvodnju i kvalitetu sira. U svrhu prilagodbe selekcijskih kriterija finalnom proizvodu (siru) potrebno je izračunati korelaciju koagulacijskih parametara (MCP) s randmanom u proizvodnji ovčjeg sira. Koagulacijska svojstva mlijeka (MCP) su: (i) vrijeme koje prođe od trenutka dodavanja sirila do početka koagulacije mlijeka (RCT, min), (ii) vrijeme koje je potrebno da gruš postigne odgovarajuću čvrstoću (CF, mm) od 20 mm (k20, min) i (iii) čvrstoću gruša na kraju analize (A30, mm). Izradom modela čvrstoće gruša kroz funkciju vremena (CFt) omogućit će se otkrivanje onih jedinki paške ovce čije mlijeko sporije koagulira što utječe na randman i troškove u proizvodnji Paškog sira. U sklopu disertacije pomoću instrumenta „Formagraph“ (Foss, Danska) odrediti će se varijabilnost koagulacijskih parametara (MCP) na pojedinačnim uzorcima mlijeka paške ovce. Modeliranjem čvrstoće gruša (CF) kroz funkciju vremena (CFt) odrediti će se uzorci koji sporije (SC) koaguliraju. Cjelogenomskim testiranjem (GWAS) unutar populacije paške ovce identificirati će se regije koje utječu na kvalitetu mlijeka za sirenje. Ovakav pristup doprinijeti će kvalitetnijoj selekciji paške ovce i povećanju randmana u proizvodnji Paškog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.04.0058 - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (SIR JE IN) (Mikulec, Nataša; Kazazić, Snježana; Zdolec, Nevijo, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(autor)
Maja Ferenčaković
(autor)
Fabijan Oštarić
(autor)
Ivana Kovač
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Ino Čurik
(autor)
Vladimir Brajković
(autor)
Vlatka Čubrić Čurik
(autor)