Pregled bibliografske jedinice broj: 1144423
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla, 2021. str. 113-113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1144423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2
(Extraction of myrtle (Myrtus communis L.) berries with supercritical CO2)
Autori
Cvitković, Daniela ; Škarica, Iva ; Repajić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica ; Balbino, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla, 2021, 113-113
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Myrtus communis L. ; superkritični CO2 ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; optimizacija
(Myrtus communis L. ; supercritical CO2 ; GC-MS ; volatile compounds ; optimization)
Sažetak
Mirta (Myrtus communis L.) je višegodišnji samonikli grm koji raste na području Mediterana te je od davnina poznat po svojim blagotvornim terapeutskim učincima na organizam, posebice u liječenju probavnih (dijareja), dišnih (astma) i dermatoloških tegoba (psorijaza). Isto tako, bobice mirte koriste se u proizvodnji likera, a samljeveni listovi i u kulinarske svrhe tj. kao začin. Najznačajniji spojevi koji se nalaze u listovima mirte su fenolni spojevi, flavonoidi, tanini i monoterpenoidi dok su bobice dobar izvor antocijana i masnih kiselina. Ekstrakcija takvih spojeva se u novije vrijeme provodi alternativnim tehnikama koje reduciraju upotrebu otapala ili ih uopće ne koriste, ekološki su prihvatljive te su ekonomski dugoročno isplative. Jedna od njih je ekstrakcija superkritičnim CO2 pomoću koje je provedena izolacija bioaktivnih molekula iz bobica mirte. U ovom istraživanju, prema Box-Behnken dizajnu eksperimenta sa 17 pokusa i 5 ponavljanja u centralnoj točki, provedena je optimizacija procesa ekstrakcije. GC-MS analizom identificirano je 18 hlapljivih spojeva od kojih su dominantni bili mirtenil-acetat, 1, 8-cineol i α- pinen. Analiza varijance pokazala je značajan utjecaj temperature, tlaka i protoka CO2 na iskorištenje ekstrakcije i udjele pojedinih sastavnica. Definirani su uvjeti u kojima se postiže maksimalno iskorištenje ekstrakcije i najviši udjeli dominantnih hlapljivih spojeva – temperatura od 60 °C, tlak od 200 bara i protok CO2 od 40 g/min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Daniela Cvitković
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Sandra Balbino
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)