Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144423

Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2


Cvitković, Daniela; Škarica, Iva; Repajić, Maja; Dragović-Uzelac, Verica; Balbino, Sandra
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla, 2021. str. 113-113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1144423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2
(Extraction of myrtle (Myrtus communis L.) berries with supercritical CO2)

Autori
Cvitković, Daniela ; Škarica, Iva ; Repajić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica ; Balbino, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla, 2021, 113-113

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Myrtus communis L. ; superkritični CO2 ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; optimizacija
(Myrtus communis L. ; supercritical CO2 ; GC-MS ; volatile compounds ; optimization)

Sažetak
Mirta (Myrtus communis L.) je višegodišnji samonikli grm koji raste na području Mediterana te je od davnina poznat po svojim blagotvornim terapeutskim učincima na organizam, posebice u liječenju probavnih (dijareja), dišnih (astma) i dermatoloških tegoba (psorijaza). Isto tako, bobice mirte koriste se u proizvodnji likera, a samljeveni listovi i u kulinarske svrhe tj. kao začin. Najznačajniji spojevi koji se nalaze u listovima mirte su fenolni spojevi, flavonoidi, tanini i monoterpenoidi dok su bobice dobar izvor antocijana i masnih kiselina. Ekstrakcija takvih spojeva se u novije vrijeme provodi alternativnim tehnikama koje reduciraju upotrebu otapala ili ih uopće ne koriste, ekološki su prihvatljive te su ekonomski dugoročno isplative. Jedna od njih je ekstrakcija superkritičnim CO2 pomoću koje je provedena izolacija bioaktivnih molekula iz bobica mirte. U ovom istraživanju, prema Box-Behnken dizajnu eksperimenta sa 17 pokusa i 5 ponavljanja u centralnoj točki, provedena je optimizacija procesa ekstrakcije. GC-MS analizom identificirano je 18 hlapljivih spojeva od kojih su dominantni bili mirtenil-acetat, 1, 8-cineol i α- pinen. Analiza varijance pokazala je značajan utjecaj temperature, tlaka i protoka CO2 na iskorištenje ekstrakcije i udjele pojedinih sastavnica. Definirani su uvjeti u kojima se postiže maksimalno iskorištenje ekstrakcije i najviši udjeli dominantnih hlapljivih spojeva – temperatura od 60 °C, tlak od 200 bara i protok CO2 od 40 g/min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvitković, Daniela; Škarica, Iva; Repajić, Maja; Dragović-Uzelac, Verica; Balbino, Sandra
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla, 2021. str. 113-113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Cvitković, D., Škarica, I., Repajić, M., Dragović-Uzelac, V. & Balbino, S. (2021) Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Cvitkovi\'{c}, Daniela and \v{S}karica, Iva and Repaji\'{c}, Maja and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Balbino, Sandra}, year = {2021}, pages = {113-113}, keywords = {Myrtus communis L., superkriti\v{c}ni CO2, GC-MS, hlapljivi spojevi, optimizacija}, title = {Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkriti\v{c}nim CO2}, keyword = {Myrtus communis L., superkriti\v{c}ni CO2, GC-MS, hlapljivi spojevi, optimizacija}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Cvitkovi\'{c}, Daniela and \v{S}karica, Iva and Repaji\'{c}, Maja and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Balbino, Sandra}, year = {2021}, pages = {113-113}, keywords = {Myrtus communis L., supercritical CO2, GC-MS, volatile compounds, optimization}, title = {Extraction of myrtle (Myrtus communis L.) berries with supercritical CO2}, keyword = {Myrtus communis L., supercritical CO2, GC-MS, volatile compounds, optimization}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font