Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144339

Utjecaj S-proteina na potencijalna probiotička svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka


Zrinjan, Andrea
Utjecaj S-proteina na potencijalna probiotička svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1144339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj S-proteina na potencijalna probiotička svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
(The influence of S-layer proteins on potential probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from breast milk)

Autori
Zrinjan, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
majčino mlijeko ; bakterije mliječne kiseline ; probiotici ; S-proteini
(breast milk ; lactic acid bacteria ; probiotics ; S-layer proteins)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj S-proteina, koje eksprimiraju 4 Lactobacillus brevis soja (MB1, MB2, MB13 i MB20) izolirana iz majčinog mlijeka, na njihova potencijalna probiotička svojstva. Kompetitivna ekskluzija bakterije E. coli 3014 s navedenim sojevima ispitana je in vitro primjenom Caco-2 stanične linije, a svojstvo koagregacije s patogenim bakterijama L. monocytogenes ATCC 19111, S. aureus 3048, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1 i E. coli 3014. Nakon uklanjanja S-proteina sa stanične površine ispitivanih sojeva BMK smanjena je uspješnost kompetitivne ekskluzije patogene bakterije, kao i sposobnost autoagregacije i koagregacije s ispitivanim patogenim bakterijama. Osim navedenog, uklanjanje S-proteina utjecalo je na smanjenu sposobnost preživljavanja Lactobacillus sojeva u simuliranim uvjetima želučanog soka i soka tankog crijeva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zrinjan, Andrea
Utjecaj S-proteina na potencijalna probiotička svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zrinjan, A. (2021) 'Utjecaj S-proteina na potencijalna probiotička svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrinjan, Andrea}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {maj\v{c}ino mlijeko, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, S-proteini}, title = {Utjecaj S-proteina na potencijalna probioti\v{c}ka svojstva bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {maj\v{c}ino mlijeko, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, S-proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrinjan, Andrea}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {breast milk, lactic acid bacteria, probiotics, S-layer proteins}, title = {The influence of S-layer proteins on potential probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from breast milk}, keyword = {breast milk, lactic acid bacteria, probiotics, S-layer proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font