Pregled bibliografske jedinice broj: 1144190
Hlapljivi spojevi piva
Hlapljivi spojevi piva // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Osijek, Hrvatska, 2021. str. 126-126 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1144190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi piva
(Volatile compounds of beer)
Autori
Marijanović, Zvonimir ; Petrić, Melita ; Vrca, Ivana ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Šuste, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ - , 2021, 126-126
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pivo, hlapljivi spojevi, SPME, GC-MS
(beer, volatile compounds, SPME, GC-MS)
Sažetak
U ovom radu analiziran je kemijski sastav hlapljivih spojeva komercijalnih piva, pivskih stilova: pale lager, dunkel, pale ale i hefeweizen. Hlapljivi spojevi izolirani su metodom mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (SPME) korištenjem dva različita vlakna te su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija–spektrometrija masa (GC-MS). Identificirani spojevi mogu se svrstati u sljedeće kemijske skupine: alkoholi, esteri, terpeni i karbonilni spojevi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Marko Šuste
(autor)
Tomislav Svalina
(autor)
Mladenka Šarolić
(autor)
Ivana Vrca
(autor)
Zvonimir Marijanović
(autor)