Pregled bibliografske jedinice broj: 1144179
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz vinogradarske podregije Hrvatsko Podunavlje
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz vinogradarske podregije Hrvatsko Podunavlje // Zbornik radova 56. Hrvatski i 16. Međunarodni Simpozij Agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović , Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultete Agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2021. str. 671-675 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1144179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz vinogradarske podregije Hrvatsko Podunavlje
(Metal concentration in wines of 'Graševina bijela' variety from viticulture subregion Hrvatsko Podunavlje)
Autori
Andabaka, Željko ; Banović, Mara ; Krpan, Nina ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Stupić, Domagoj ; Štambuk, Petra ; Tomaz , Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova 56. Hrvatski i 16. Međunarodni Simpozij Agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović , Zvonko - Osijek : Fakultete Agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2021, 671-675
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bijelo vino ; Graševina ; teški metali ; ICP-MS ; ICP-OES
(white wine ; Grasevina ; heavy metals ; ICP-MS ; ICP-OES)
Sažetak
Graševina je gospodarski najvažnija i najraširenija bijela sorta vinove loze u Republici Hrvatskoj. Pored svih vrijednih spojeva, vino sadrži i teške metale koji u povišenoj koncentraciji mogu utjecati na kvalitetu vina. Njihov sadržaj u grožđu i vinu ovisi o sorti, klimi, tlu te primjeni poljoprivredne prakse u vinogradu i tehnoloških procesa u proizvodnji. Istraživanjem je analizirano 10 vina berbe 2017 godine sorte 'Graševina' iz vinogradarske podregije Hrvatsko Podunavlje (vinogorje Baranja, Srijem i Erdut). ICP-MS i ICP-OES metodama određene su koncentracije teških metala. Rezultati pokazuju da sva analizirana vina udovoljavaju propisanim standardima Pravilnika o proizvodnji vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Petra Štambuk
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Mara Banović
(autor)