Pregled bibliografske jedinice broj: 1144132
Karakterizacija sojeva Lactococcus lactis izoliranih iz ovčjeg mlijeka i odabir potencijalne sirarske kulture
Karakterizacija sojeva Lactococcus lactis izoliranih iz ovčjeg mlijeka i odabir potencijalne sirarske kulture, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sojeva Lactococcus lactis
izoliranih iz ovčjeg mlijeka i odabir potencijalne
sirarske kulture
(Characterization of Lactococcus lactis strains
isolated from ewe's milk and selection of
potential cheese culture)
Autori
Pajač, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
40
Mentor
Zdolec, Nevijo
Neposredni voditelj
Kiš, Marta
Ključne riječi
Lactococcus lactis, sirarska kultura, sir
(Lactococcus lactis, cheese culture, cheese)
Sažetak
Lactococcus lactis je jedna od najbolje opisanih bakterija mliječne kiseline te se često koristi kao komercijalna starter kultura u mliječnoj industriji. Primjena autohtonih sojeva ove bakterije u sirarstvu može utjecati na kvalitetu i sigurnost te razvoj specifičnih senzornih svojstava proizvoda. Pretpostavljeno je da pet sojeva Lc. lactis subsp. lactis M1-M5 izoliranih iz sirovog ovčjeg mlijeka posjeduju poželjne biokemijske i tehnološke značajke, čije dokazivanje je bilo predmet ovog istraživanja. Rezultati pokazuju da ni jedan od izolata ne stvara plin razgradnjom glukoze, svi pokazuju jednaku proteolitičku, lipolitičku i antimikrobnu aktivnost aktivnost te imaju visoki stupanj acidifikacijske sposobnosti. Tijekom izlaganja različitim uvjetima temperature, pH vrijednosti te koncentracijama soli rast je prisutan kod svih izolata od kojih Lc. lactis subsp. lactis M1 pokazuje najbolji rast. Svi izolati bi se mogli primijeniti kao potencijalne sirarske kulture, a obzirom na navedena odstupanja odabir sojeva trebao bi se temeljiti na tehnološkom procesu i organoleptičkim svojstvima željene vrste sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.04.0058 - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (SIR JE IN) (Mikulec, Nataša; Kazazić, Snježana; Zdolec, Nevijo, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb