Pregled bibliografske jedinice broj: 1143912
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 102-104 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1143912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih
razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
(In vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their
degradation products from selected plants of the order Brassicales)
Autori
Vrca, Ivana ; Radinović, Leah ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
/ - , 2021, 102-104
Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, gastrointestinalna stabilnost
(order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion method, gastrointestinal stability)
Sažetak
Stabilnost i biodostupnost pojedinih bioaktivnih komponenti koje se nalaze u hrani nisu uvijek poznate. Da bi bioaktivna komponenta bila biodostupna, prvo mora biti oslobođena iz matriksa hrane u gastrointestinalnom sustavu. Prije zaključka o mogućim učincima na zdravlje čovjeka, najprije se mora provjeriti kako proces probave utječe na stabilnost bioaktivnih komponenti, odnosno na njihovu biodostupnost. Biodostupnost se može ispitati postupcima in vitro probave koji se obično sastoje od dvije faze, oponašanje želučane i crijevne probave. Nekoliko faktora, uključujući karakteristike uzorka, enzimsku aktivnost, sastav iona i vrijeme probave imaju značajan utjecaj na rezultate metoda in vitro probave [1]. Znanstvena istraživanja vezana za pozitivni utjecaj glukozinolata i izotiocijanata na ljudsko zdravlje nakon konzumiranja hrane koja ih sadrži još uvijek su nedovoljno razjašnjena. Zbog toga, jedan od ciljeva ovog doktorskog istraživanja je odrediti biološki aktivne komponente u sjemenu biljaka različitih gorušica i dragoljuba koje pripadaju redu Brassicales te njihovu stabilnost i biodostupnost nakon dviju metoda simulirane probave – in vitro metode koja je temeljena na upotrebi komercijalnih enzima iz želuca i tankog crijeva [2] te in vitro metode s ljudskim probavnim sokovima iz želuca i tankog crijeva [3].
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivica Blažević
(autor)
Franko Burčul
(autor)
Tea Bilušić
(autor)
Azra Đulović
(autor)
Ivana Vrca
(autor)