Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143780

Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza


Bendelja Ljoljić, Darija; Šakić Bobić, Branka; Dolenčić Špehar, Iva; Vnučec, Ivan; Samaržija, Dubravka; Grgić, Zoran
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 251-252 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1143780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza
(Economic profitability of using a larger amount of crude protein in dairy goat nutrition)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Šakić Bobić, Branka ; Dolenčić Špehar, Iva ; Vnučec, Ivan ; Samaržija, Dubravka ; Grgić, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 251-252

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kozje mlijeko, krmna smjesa, doprinos pokriću, sirovi proteini
(goat milk, feed mixture, gross margin, crude protein)

Sažetak
Uravnotežena hranidba smatra se temeljem učinkovite proizvodnje kozjega mlijeka. Općenito, prema istraživanjima, troškovi hranidbe čine oko 50 % izravnih troškova proizvodnje kozjeg mlijeka, a proteini predstavljaju najskuplju komponentu obroka. Stoga uravnotežena struktura hranidbe i bilanciranje stvarnih potreba životinja donose uštede, uz istovremeno povećanje količine i poboljšanje kvalitete mlijeka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi optimalan i ekonomski isplativ udio sirovih proteina u krmnoj smjesi kao dopunskom obroku u intenzivnoj proizvodnji kozjeg mlijeka. Istraživanje je provedeno u stadu od 70-ak alpina koza tijekom dvije proizvodne godine. U prvoj (baznoj) godini sve su koze hranjene krmnom smjesom sa 11 % sirovih proteina dok su u drugoj godini slučajnim odabirom koze podijeljene u 3 hranidbene skupine i hranjene krmnom smjesom s različitim udjelom sirovih proteina (14 %, 16 % i 18 % sirovih proteina). S obzirom na kretanje proizvodnje mlijeka, te odnos prihoda i troškova u sve tri hranidbene skupine, utvrđena je pokrivenost prosječnog troška krmne smjese cijenom proizvedenoga mlijeka. Na temelju dobivenih razlika može se zaključiti kako je opravdano koristiti krmnu smjesu sa 14 % sirovih proteina jer jedina ima veći doprinos pokriću od bazne godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski institut, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Šakić Bobić, Branka; Dolenčić Špehar, Iva; Vnučec, Ivan; Samaržija, Dubravka; Grgić, Zoran
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 251-252 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Šakić Bobić, B., Dolenčić Špehar, I., Vnučec, I., Samaržija, D. & Grgić, Z. (2021) Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and \v{S}aki\'{c} Bobi\'{c}, Branka and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Vnu\v{c}ec, Ivan and Samar\v{z}ija, Dubravka and Grgi\'{c}, Zoran}, year = {2021}, pages = {251-252}, keywords = {kozje mlijeko, krmna smjesa, doprinos pokri\'{c}u, sirovi proteini}, title = {Ekonomska isplativost kori\v{s}tenja ve\'{c}e koli\v{c}ine sirovih proteina u hranidbi mlije\v{c}nih koza}, keyword = {kozje mlijeko, krmna smjesa, doprinos pokri\'{c}u, sirovi proteini}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and \v{S}aki\'{c} Bobi\'{c}, Branka and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Vnu\v{c}ec, Ivan and Samar\v{z}ija, Dubravka and Grgi\'{c}, Zoran}, year = {2021}, pages = {251-252}, keywords = {goat milk, feed mixture, gross margin, crude protein}, title = {Economic profitability of using a larger amount of crude protein in dairy goat nutrition}, keyword = {goat milk, feed mixture, gross margin, crude protein}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font