Pregled bibliografske jedinice broj: 1143780
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 251-252 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1143780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza
(Economic profitability of using a larger amount of crude protein in dairy goat nutrition)
Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Šakić Bobić, Branka ; Dolenčić Špehar, Iva ; Vnučec, Ivan ; Samaržija, Dubravka ; Grgić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 251-252
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko, krmna smjesa, doprinos pokriću, sirovi proteini
(goat milk, feed mixture, gross margin, crude protein)
Sažetak
Uravnotežena hranidba smatra se temeljem učinkovite proizvodnje kozjega mlijeka. Općenito, prema istraživanjima, troškovi hranidbe čine oko 50 % izravnih troškova proizvodnje kozjeg mlijeka, a proteini predstavljaju najskuplju komponentu obroka. Stoga uravnotežena struktura hranidbe i bilanciranje stvarnih potreba životinja donose uštede, uz istovremeno povećanje količine i poboljšanje kvalitete mlijeka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi optimalan i ekonomski isplativ udio sirovih proteina u krmnoj smjesi kao dopunskom obroku u intenzivnoj proizvodnji kozjeg mlijeka. Istraživanje je provedeno u stadu od 70-ak alpina koza tijekom dvije proizvodne godine. U prvoj (baznoj) godini sve su koze hranjene krmnom smjesom sa 11 % sirovih proteina dok su u drugoj godini slučajnim odabirom koze podijeljene u 3 hranidbene skupine i hranjene krmnom smjesom s različitim udjelom sirovih proteina (14 %, 16 % i 18 % sirovih proteina). S obzirom na kretanje proizvodnje mlijeka, te odnos prihoda i troškova u sve tri hranidbene skupine, utvrđena je pokrivenost prosječnog troška krmne smjese cijenom proizvedenoga mlijeka. Na temelju dobivenih razlika može se zaključiti kako je opravdano koristiti krmnu smjesu sa 14 % sirovih proteina jer jedina ima veći doprinos pokriću od bazne godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski institut, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Samaržija
(autor)
Iva Dolenčić Špehar
(autor)
Branka Šakić Bobić
(autor)
Zoran Grgić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)