Pregled bibliografske jedinice broj: 1143714
Usporedba udjela masnog i mišićnog tkiva utvrđenog s različitim uređajima metodom bioelektrične impedancije u studentske populacije
Usporedba udjela masnog i mišićnog tkiva utvrđenog s različitim uređajima metodom bioelektrične impedancije u studentske populacije, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1143714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba udjela masnog i mišićnog tkiva utvrđenog s različitim uređajima metodom bioelektrične impedancije u studentske populacije
(Comparison of muscle and adipose tissue percentage determined by different devices by bioelectric impedance among student population)
Autori
Bajan, Ana Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Keser, Irena
Neposredni voditelj
Ilić, Ana
Ključne riječi
bioelektrična impedancija ; Bland-Altman metoda ; masno tkivo ; mišićno tkivo
(bioelectric impedance ; Bland-Altman method ; adipose tissue ; muscle tissue)
Sažetak
Sastav tijela je puno bolji pokazatelj stupnja uhranjenosti nego indeks tjelesne mase, zato što pretilost nije definirana kao povećana tjelesna masa nego kao povećani udio masnog tkiva u tjelesnoj masi. Cilj ovog rada bio je usporediti Bland-Altman metodom vrijednosti udjela masnog i mišićnog tkiva izmjerenih BIA-ACC uređajem te dijagnostičkom vagom OMRON BF500 metodom bioelektrične impedancije u studentske populacije. U istraživanju je sudjelovalo 139 studenata (124 žene i 15 muškaraca) Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobiveni podaci su analizirani i grafički obrađeni u programu IBM SPSS Statistics 22.0. Spearmanov koeficijent korelacije korišten je za procjenu povezanosti između dviju metoda za procjenu sastava tijela, a Bland-Altman metoda za procjenu suglasnosti između njih. Prema rezultatima Bland-Altman analize može se zaključiti da su metode suglasne za osobe s adekvatnim sastavom tijela, ali u osoba s prevelikim ili premalim udjelom masnog tkiva te s velikom mišićnom masom može doći do pogreške prilikom mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb