Pregled bibliografske jedinice broj: 1143712
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1143712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu
(Assessment of Mediterranean diet components intake in students according to percent of body fat)
Autori
Bejić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
mediteranska prehrana, Mediteranski indeks kakvoće prehrane, masno tkivo, bioelektrična impedancija, studentice
(Mediterranean diet, Mediterranean Diet Quality Index, body fat, bioelectrical impedance, female students)
Sažetak
Tradicionalnu mediteransku prehranu karakterizira obilje hrane biljnog podrijetla, maslinovo ulje kao glavni izvor masti, učestala konzumacija ribe, peradi i mliječnih proizvoda kao i crnog vina dok je unos crvenog mesa nizak. Poštivanjem obrasca mediteranske prehrane utvrđene su zdravstvene prednosti poput smanjenja rizika od metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti prosječan dnevni unos komponenti Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane u studentica s adekvatnim i povišenim udjelom masnog tkiva u tijelu. Ispitanice su bile 62 studentice prosječne dobi 22, 5 ± 1, 0 godina. Metodom bioelektrične impedancije utvrđene su komponente sastava tijela, a dijetetički parametri prikupljeni su metodom 24-satnog prisjećanja unosa hrane i pića. Statistički značajna razlika između ispitanica s udjelom masnog tkiva većim od 30 % i onih s udjelom masnog tkiva jednakim ili manjim od 30 % utvrđena je jedino za dnevni unos žitarica te unos zasićenih masnih kiselina. Iz toga slijedi zaključak da nema statistički značajne razlike u unosu većine komponenti mediteranske prehrane između ispitanica s obzirom na udjel masnog tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam