Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143712

Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu


Bejić, Anamarija
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1143712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu
(Assessment of Mediterranean diet components intake in students according to percent of body fat)

Autori
Bejić, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Keser, Irena

Ključne riječi
mediteranska prehrana, Mediteranski indeks kakvoće prehrane, masno tkivo, bioelektrična impedancija, studentice
(Mediterranean diet, Mediterranean Diet Quality Index, body fat, bioelectrical impedance, female students)

Sažetak
Tradicionalnu mediteransku prehranu karakterizira obilje hrane biljnog podrijetla, maslinovo ulje kao glavni izvor masti, učestala konzumacija ribe, peradi i mliječnih proizvoda kao i crnog vina dok je unos crvenog mesa nizak. Poštivanjem obrasca mediteranske prehrane utvrđene su zdravstvene prednosti poput smanjenja rizika od metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti prosječan dnevni unos komponenti Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane u studentica s adekvatnim i povišenim udjelom masnog tkiva u tijelu. Ispitanice su bile 62 studentice prosječne dobi 22, 5 ± 1, 0 godina. Metodom bioelektrične impedancije utvrđene su komponente sastava tijela, a dijetetički parametri prikupljeni su metodom 24-satnog prisjećanja unosa hrane i pića. Statistički značajna razlika između ispitanica s udjelom masnog tkiva većim od 30 % i onih s udjelom masnog tkiva jednakim ili manjim od 30 % utvrđena je jedino za dnevni unos žitarica te unos zasićenih masnih kiselina. Iz toga slijedi zaključak da nema statistički značajne razlike u unosu većine komponenti mediteranske prehrane između ispitanica s obzirom na udjel masnog tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bejić, Anamarija
Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
Bejić, A. (2021) 'Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu', diplomski rad, preddiplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Beji\'{c}, Anamarija}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {mediteranska prehrana, Mediteranski indeks kakvo\'{c}e prehrane, masno tkivo, bioelektri\v{c}na impedancija, studentice}, title = {Procjena unosa komponenata mediteranske prehrane u studentica s obzirom na udio masnog tkiva u tijelu}, keyword = {mediteranska prehrana, Mediteranski indeks kakvo\'{c}e prehrane, masno tkivo, bioelektri\v{c}na impedancija, studentice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Beji\'{c}, Anamarija}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {Mediterranean diet, Mediterranean Diet Quality Index, body fat, bioelectrical impedance, female students}, title = {Assessment of Mediterranean diet components intake in students according to percent of body fat}, keyword = {Mediterranean diet, Mediterranean Diet Quality Index, body fat, bioelectrical impedance, female students}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font