Pregled bibliografske jedinice broj: 1143485
Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti
Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti // Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 306-307 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1143485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav neretvanske mandarine-
potencijal bioaktivnih
komponenti
(Chemical composition of Neretva mandarin-
potential of bioactive
components)
Autori
Maslov Bandić, Luna ; Vlahoviček- Kahlina, Kristina ; Jurić, Slaven ; Čačić, Ivana ; Fruk, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 306-307
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
neretvanska mandarina, Citrus Unshiu, flavonoidi, karotenoidi
(mandarins from Neretva Valley, Citrus Unshiu, flavonoids, carotenoids)
Sažetak
Mandarina (C. Unshiu) uživa veliku popularnost na tržištu jer se lako guli, ne sadrži sjemenke i ima specifičan okus omiljen potrošačima pa se globalna proizvodnja mandarina, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj gdje se najviše uzgaja u dolini rijeke Neretve, konstantno povećava. Neretvanska mandarina postiže jedinstvenu kvalitetu ploda zbog mikroklimatskog utjecaja mora, rijeke Neretve te okolnih jezera. U ovom radu određeni su osnovni fizikalno kemijski parametri (TSS, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri, vlakna, boja, pH) ploda mandarine na sorti Kawano Wase. Također, određeni su ukupni fenoli, flavonoidi, karotenoidi, vitamin C i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH) u soku, pulpi i kori mandarine. Dobiveni rezultati pokazuju kako je neretvanska mandarina bogata bioaktivnim komponentama. Sadržaj bioaktivnih komponenti (ukupni fenoli, flavonoidi i karotenoidi) u pulpi i kori analizirane mandarine je bio visok. Pulpa i kora mandarine mogu predstavljati biootpad u prehrambenoj industriji te kao takve imaju potencijal biti iznimno bogat izvor flavonoida i karotenoida za daljnju aplikaciju u kozmetičkoj, farmaceutskoj ili prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-7496 - Neretvanska mandarina-kemijska karakterizacija i inovativni tretmani poslije berbe (CITREA) (Maslov Bandić, Luna, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Luna Maslov Bandić
(autor)
Slaven Jurić
(autor)
Kristina Vlahoviček-Kahlina
(autor)
Goran Fruk
(autor)