Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143485

Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti


Maslov Bandić, Luna; Vlahoviček- Kahlina, Kristina; Jurić, Slaven; Čačić, Ivana; Fruk, Goran
Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti // Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 306-307 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1143485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti
(Chemical composition of Neretva mandarin- potential of bioactive components)

Autori
Maslov Bandić, Luna ; Vlahoviček- Kahlina, Kristina ; Jurić, Slaven ; Čačić, Ivana ; Fruk, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 306-307

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
neretvanska mandarina, Citrus Unshiu, flavonoidi, karotenoidi
(mandarins from Neretva Valley, Citrus Unshiu, flavonoids, carotenoids)

Sažetak
Mandarina (C. Unshiu) uživa veliku popularnost na tržištu jer se lako guli, ne sadrži sjemenke i ima specifičan okus omiljen potrošačima pa se globalna proizvodnja mandarina, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj gdje se najviše uzgaja u dolini rijeke Neretve, konstantno povećava. Neretvanska mandarina postiže jedinstvenu kvalitetu ploda zbog mikroklimatskog utjecaja mora, rijeke Neretve te okolnih jezera. U ovom radu određeni su osnovni fizikalno kemijski parametri (TSS, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri, vlakna, boja, pH) ploda mandarine na sorti Kawano Wase. Također, određeni su ukupni fenoli, flavonoidi, karotenoidi, vitamin C i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH) u soku, pulpi i kori mandarine. Dobiveni rezultati pokazuju kako je neretvanska mandarina bogata bioaktivnim komponentama. Sadržaj bioaktivnih komponenti (ukupni fenoli, flavonoidi i karotenoidi) u pulpi i kori analizirane mandarine je bio visok. Pulpa i kora mandarine mogu predstavljati biootpad u prehrambenoj industriji te kao takve imaju potencijal biti iznimno bogat izvor flavonoida i karotenoida za daljnju aplikaciju u kozmetičkoj, farmaceutskoj ili prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-7496 - Neretvanska mandarina-kemijska karakterizacija i inovativni tretmani poslije berbe (CITREA) (Maslov Bandić, Luna, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maslov Bandić, Luna; Vlahoviček- Kahlina, Kristina; Jurić, Slaven; Čačić, Ivana; Fruk, Goran
Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti // Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 306-307 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Maslov Bandić, L., Vlahoviček- Kahlina, K., Jurić, S., Čačić, I. & Fruk, G. (2021) Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Book of Abstracts.
@article{article, author = {Maslov Bandi\'{c}, Luna and Vlahovi\v{c}ek- Kahlina, Kristina and Juri\'{c}, Slaven and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Ivana and Fruk, Goran}, year = {2021}, pages = {306-307}, keywords = {neretvanska mandarina, Citrus Unshiu, flavonoidi, karotenoidi}, title = {Kemijski sastav neretvanske mandarine- potencijal bioaktivnih komponenti}, keyword = {neretvanska mandarina, Citrus Unshiu, flavonoidi, karotenoidi}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Maslov Bandi\'{c}, Luna and Vlahovi\v{c}ek- Kahlina, Kristina and Juri\'{c}, Slaven and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Ivana and Fruk, Goran}, year = {2021}, pages = {306-307}, keywords = {mandarins from Neretva Valley, Citrus Unshiu, flavonoids, carotenoids}, title = {Chemical composition of Neretva mandarin- potential of bioactive components}, keyword = {mandarins from Neretva Valley, Citrus Unshiu, flavonoids, carotenoids}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font