Pregled bibliografske jedinice broj: 1143305
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1143305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla
(Microbiological risks in foods of animal origin)
Autori
Bastiančić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2017
Stranica
44
Mentor
Dobranić, Vesna
Ključne riječi
Bakterije, Kontaminirana hrana, Prevencija
(Food-borne disease, Prevention)
Sažetak
Diplomski rad sadrži pregled najvažnijih uzročnika zoonoza na području Europske unije s posebnim naglaskom na Republiku Hrvatsku. Bolesti uzrokovane kontaminiranom hranom ugrožavaju zdravlje ljudi diljem svijeta. Upravo zbog toga, sigurnost hrane je među vodećim prioritetima svjetskih zdravstvenih organizacija poput EFSA-e, WHO-a, OIE-a, Radne grupe za zoonoze itd... Ovaj rad, u svojoj suštini ukazuje na potrebu prepoznavanja i praćenja uzročnika bolesti od samog početka proizvodnje do gotovog proizvoda te informiranja potrošača o metodama prevencije u vlastitom domaćinstvu. Rad je koncipiran u nekoliko cjelina. U uvodu su ukratko nabrojani najčešći kontaminanti i štetne tvari u hrani animalnog porijekla koji mogu ugroziti zdravlje ljudi. U drugoj cjelini opisani su uzročnici bolesti, izvori i načini prijenosa. U završnom dijelu rada prikazan je ukupan broj oboljelih životinja i ljudi unutar EU i najčešće kontaminirane namirnicama životinjskog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski