Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143305

Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla


Bastiančić, Lucija
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1143305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla
(Microbiological risks in foods of animal origin)

Autori
Bastiančić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.09

Godina
2017

Stranica
44

Mentor
Dobranić, Vesna

Ključne riječi
Bakterije, Kontaminirana hrana, Prevencija
(Food-borne disease, Prevention)

Sažetak
Diplomski rad sadrži pregled najvažnijih uzročnika zoonoza na području Europske unije s posebnim naglaskom na Republiku Hrvatsku. Bolesti uzrokovane kontaminiranom hranom ugrožavaju zdravlje ljudi diljem svijeta. Upravo zbog toga, sigurnost hrane je među vodećim prioritetima svjetskih zdravstvenih organizacija poput EFSA-e, WHO-a, OIE-a, Radne grupe za zoonoze itd... Ovaj rad, u svojoj suštini ukazuje na potrebu prepoznavanja i praćenja uzročnika bolesti od samog početka proizvodnje do gotovog proizvoda te informiranja potrošača o metodama prevencije u vlastitom domaćinstvu. Rad je koncipiran u nekoliko cjelina. U uvodu su ukratko nabrojani najčešći kontaminanti i štetne tvari u hrani animalnog porijekla koji mogu ugroziti zdravlje ljudi. U drugoj cjelini opisani su uzročnici bolesti, izvori i načini prijenosa. U završnom dijelu rada prikazan je ukupan broj oboljelih životinja i ljudi unutar EU i najčešće kontaminirane namirnicama životinjskog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vesna Dobranić (mentor)

Avatar Url Lucija Bastiančić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bastiančić, Lucija
Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Bastiančić, L. (2017) 'Mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bastian\v{c}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {44}, keywords = {Bakterije, Kontaminirana hrana, Prevencija}, title = {Mikrobiolo\v{s}ki rizici u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {Bakterije, Kontaminirana hrana, Prevencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bastian\v{c}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {44}, keywords = {Food-borne disease, Prevention}, title = {Microbiological risks in foods of animal origin}, keyword = {Food-borne disease, Prevention}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font