Pregled bibliografske jedinice broj: 1143281
Probiotici i prebiotici u hrani
Probiotici i prebiotici u hrani, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1143281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotici i prebiotici u hrani
(Probiotics and prebiotics in food)
Autori
Bakić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
14.09
Godina
2021
Stranica
34
Mentor
Maravić, Ana
Ključne riječi
probiotici, prebiotici, mliječni proizvodi, fermentacija
(probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation)
Sažetak
Riječ "probiotik" dolazi iz grčkog jezika i znači "za život". Probiotici su živi mikroorganizmi koji su pokazali blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Uloga probiotika je održavanje ravnoteže crijevne mikroflore na način da nastoje smanjiti broj štetnih bakterija, a povećati broj korisnih bakterija. Probiotike nalazimo u mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir, ali i u nekim mesnim proizvodima (svježe kobasice) te fermentiranom voću i povrću (kiseli kupus, krastavci). Prebiotici su uglavnom sastavljeni od oligosaharida i polisaharida a sastavni su dio velikog broja namirnica poput luka, poriluka, šparoga, mahunarki, žitarica, mlijeka i soje. Prebiotici nadopunjuju prehranu i podržavaju rast probiotika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Nutricionizam