Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143281

Probiotici i prebiotici u hrani


Bakić, Ivana
Probiotici i prebiotici u hrani, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1143281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotici i prebiotici u hrani
(Probiotics and prebiotics in food)

Autori
Bakić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
14.09

Godina
2021

Stranica
34

Mentor
Maravić, Ana

Ključne riječi
probiotici, prebiotici, mliječni proizvodi, fermentacija
(probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation)

Sažetak
Riječ "probiotik" dolazi iz grčkog jezika i znači "za život". Probiotici su živi mikroorganizmi koji su pokazali blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Uloga probiotika je održavanje ravnoteže crijevne mikroflore na način da nastoje smanjiti broj štetnih bakterija, a povećati broj korisnih bakterija. Probiotike nalazimo u mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir, ali i u nekim mesnim proizvodima (svježe kobasice) te fermentiranom voću i povrću (kiseli kupus, krastavci). Prebiotici su uglavnom sastavljeni od oligosaharida i polisaharida a sastavni su dio velikog broja namirnica poput luka, poriluka, šparoga, mahunarki, žitarica, mlijeka i soje. Prebiotici nadopunjuju prehranu i podržavaju rast probiotika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ana Maravić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakić, Ivana
Probiotici i prebiotici u hrani, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Bakić, I. (2021) 'Probiotici i prebiotici u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baki\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {probiotici, prebiotici, mlije\v{c}ni proizvodi, fermentacija}, title = {Probiotici i prebiotici u hrani}, keyword = {probiotici, prebiotici, mlije\v{c}ni proizvodi, fermentacija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baki\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation}, title = {Probiotics and prebiotics in food}, keyword = {probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font