Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143203

Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja


Kelava Ugarković, Nikolina; Kaić, Ana; Konjačić, Miljenko; Prpić, Zvonimir
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja // Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 610-614 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1143203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja
(Composition, characteristics and processing of raw animal skins and hides)

Autori
Kelava Ugarković, Nikolina ; Kaić, Ana ; Konjačić, Miljenko ; Prpić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 610-614

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi životinjskog podrijetla, sirova koža, fizikalna svojstva
(animal by-products, raw skin and hide, physical characteristics)

Sažetak
Prema Pravilniku (87/2009.) kožu čine sva kutana i subkutana tkiva životinja. Kožu životinja čovjek je počeo koristiti za izradu obuće i odjeće još prije 30 000 godina i do danas je ostala cijenjena sirovina u izradi svakodnevnih, ali i luksuznih predmeta. Stoga je cilj rada opisati građu, svojstva i načine obrade kože domaćih životinja. Veličina, masa i kvaliteta sirove kože ovisi o tehnologiji uzgoja životinja, kvaliteti krmiva, pasmini, uvjetima prijevoza živih životinja te postupcima tijekom klanja i obrade trupa. Obrada sirove kože uključuje klanje i skidanje kože s trupa, odstranjivanje dlake, ostataka mesa i masnog tkiva te kemijsko-mehaničke postupke koji koži daju dugotrajnost i otpornost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kelava Ugarković, Nikolina; Kaić, Ana; Konjačić, Miljenko; Prpić, Zvonimir
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja // Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 610-614 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kelava Ugarković, N., Kaić, A., Konjačić, M. & Prpić, Z. (2021) Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Kelava Ugarkovi\'{c}, Nikolina and Kai\'{c}, Ana and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Prpi\'{c}, Zvonimir}, year = {2021}, pages = {610-614}, keywords = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, sirova ko\v{z}a, fizikalna svojstva}, title = {Gra\dja, svojstva i obrada ko\v{z}e doma\'{c}ih \v{z}ivotinja}, keyword = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, sirova ko\v{z}a, fizikalna svojstva}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kelava Ugarkovi\'{c}, Nikolina and Kai\'{c}, Ana and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Prpi\'{c}, Zvonimir}, year = {2021}, pages = {610-614}, keywords = {animal by-products, raw skin and hide, physical characteristics}, title = {Composition, characteristics and processing of raw animal skins and hides}, keyword = {animal by-products, raw skin and hide, physical characteristics}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font