Pregled bibliografske jedinice broj: 1143203
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja // Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 610-614 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1143203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja
(Composition, characteristics and processing of raw
animal skins and hides)
Autori
Kelava Ugarković, Nikolina ; Kaić, Ana ; Konjačić, Miljenko ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 610-614
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi životinjskog podrijetla, sirova koža, fizikalna svojstva
(animal by-products, raw skin and hide, physical characteristics)
Sažetak
Prema Pravilniku (87/2009.) kožu čine sva kutana i subkutana tkiva životinja. Kožu životinja čovjek je počeo koristiti za izradu obuće i odjeće još prije 30 000 godina i do danas je ostala cijenjena sirovina u izradi svakodnevnih, ali i luksuznih predmeta. Stoga je cilj rada opisati građu, svojstva i načine obrade kože domaćih životinja. Veličina, masa i kvaliteta sirove kože ovisi o tehnologiji uzgoja životinja, kvaliteti krmiva, pasmini, uvjetima prijevoza živih životinja te postupcima tijekom klanja i obrade trupa. Obrada sirove kože uključuje klanje i skidanje kože s trupa, odstranjivanje dlake, ostataka mesa i masnog tkiva te kemijsko-mehaničke postupke koji koži daju dugotrajnost i otpornost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Ana Kaić
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)