Pregled bibliografske jedinice broj: 1142347
Utjecaj laserskog predtretmana na brzinu konvekcijskog sušenja grožđa
Utjecaj laserskog predtretmana na brzinu konvekcijskog sušenja grožđa // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 24 (2020), 1-4; 14-24 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1142347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj laserskog predtretmana na brzinu
konvekcijskog sušenja grožđa
(Influence of laser pretreatment on the convection
drying rate of grapes)
Autori
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Šic Žlabur, Jana ; Pavić, Nick Borna ; Voća Sandra
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 24
(2020), 1-4;
14-24
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bobice, grožđe, laser, sušenje, Traminac, Muškat Hamburg
(berries, grapes, laser, drying, Traminac, Muscat Hamburg)
Sažetak
Grožđe se uglavnom suši u svrhu proizvodnje grožđica te aromatiziranja i proizvodnje desertnih vina. Glavni ciljevi sušenja grožđa su skraćivanje trajanja postupka a time i smanjivanje troškova uz zadržavanje zadovoljavajućih nutritivnih i senzorskih svojstava. Neinvazivne tehnike kao što je laser mogu se primijeniti kao predtretman sušenju. Primjena lasera male izlazne snage izaziva više pozitivnih reakcija na biljnom materijalu, što pruža mogućnosti njihove široke primjene u preradi i doradi poljoprivrednih proizvoda. Analize su provedene na sortama Muškat Hamburg i Traminac. Sušenje kontrolnog uzorka i bobica tretiranih laserom (izlazne snage 100 i 200 mW) provedeno je u laboratorijskoj sušnici na temperaturi od 40 ºC. Vrijeme trajanja konvekcijskog sušenja sorte Traminac bilo je nešto kraće u odnosu na sortu Muškat Hamburg. Kod sorte Muškat Hamburg skraćivanje vremena sušenja zabilježeno je kod tretmana 100 mW laserom u trajanju od 60 s, dok je kod sorte Traminac skraćivanje vremena sušenja zabilježeno kod uzoraka predtretiranih laserom od 100 i 200 mW u trajanju od 60 s.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- Food Sci.& Tech.Abs.
- CAB International